DELA

Kulturnotiser

Grälen kring dödsboet
efter deckarförfattaren
Stieg Larsson ser nu ut att vara över. Larssons bror Joakim sade på tisdagen att samtalen nu är avslutade, trots att ingen överenskommelse har nåtts.
Larsson avled 2004 men hade inget testamente. Larssons tidigare sambo Eva Gabrielsson, som levde tillsammans med Larsson i 32 år, har under det senaste halvåret samtalat med släkten om hur arvet ska delas.
Enligt Joakim Larsson hade släkten erbjudit Gabrielsson cirka 20 miljoner kronor (dryga två miljoner euro) och en styrelseplats i det bolag som förvaltar rättigheterna till Larssons böcker. Han tycker dock att Gabrielsson har svartmålat släkten i uttalanden för massmedier.
Gabrielsson anser å sin sida att släkten avbröt samtalen ensidigt trots att parterna tidigare hade kommit överens om att gå ut med ett gemensamt pressmeddelande.
Stieg Larsson har efter sin död haft en enorm framgång med trilogin Millennium, som redan har filmats på svenska. Också ett amerikanskt filmbolag har köpt filmrättigheterna till romanerna.

En arbetsgrupp
i Helsingfors

ska utreda möjligheterna till att slå ihop konstuniversiteten, det vill säga Sibelius-Akademin, Teaterhögskolan och Bildkonstakademin. Undervisningsminister Henna Virkkunen (Saml) tillsatte arbetsgruppen på tisdagen.
Gruppen, som leds av Nationalopernas chefdirektör Päivi Kärkkäinen, ska ge ett förslag om hur man kunde skapa ett konstuniversitet som är starkare både nationellt och internationellt sett. Förslagen borde bli klara före utgången av året, skriver nyhetsbyrån FNB.

Konstmuséet i Viborg
har till filial för det världsberömda Eremitaget i S:t Petersburg. Vid invigningen tidigare i veckan öppnades en utställning om Katarina den stora.
Tavlorna som visas på utställningen kommer från Eremitagets väldiga samlingar och de beskriver den ryska kulturen i slutet av 1700-talet.
Viborgs konstmuseum, som byggdes 1930, är ritat av den finländske arkitekten Uno Ullberg.

Förlaget WSOY och
författaren Sofi Oksanen

går skilda vägar. Förlaget meddelade på tisdagen att det inte längre kommer att ge ut hennes romaner.
Oksanen har kritiserat WSOY:s vd Anna Baijars offentligt i rätt skarpa ordalag. Förlaget ville inte ge några ytterligare kommentarer på tisdagen.
– Det är intressant – vanligtvis vägrar ett förlag utge någon författare på basis av litterära skäl. Nu är orsakerna kanske för första gången genom tiderna i finsk förlags- och litteraturhistoria olitterära, säger Oksanen.
Oksanens senaste Finlandiabelönade roman Utrensning har sålt i över 140.000 exemplar. Brytningen mellan förlaget och Oksanen kan bero på gräl över kontraktsbrott.