DELA

kulturnotiserUkulelegruppen
Dur-rackarna,
är som bekant aktuell med en färsk skiva. Den presenteras i finlandssvenska Radio Vegas folkmusikprogram på söndag, 9 september,  kl. 12.03, med repris på onsdag kl. 20. I samma program presenteras också en ny skiva med mästerspelmannen Gösta Bergström från Vörå. Redaktör för programmet är Bengt Bergqvist.Kulturträff
på Rönngården
i Jomala ordnar Ålands kulturdelegation på måndag, den 10 september. Kulturnämnden, kulturföreningar och kulturaktiva personer i Jomala inbjuds för att samtala kring kulturfrågor, framtidsvisioner, möjligheter och svårigheter. Gunilla Jansson tar emot anmälningar på telefon 31 742.Agneta Aras
nya roman,
”Det har varit kallt i Madrid”, som utkommit på åländska PQR-kultur har fått ett gott mottagande. I Västra Nyland skriver Mary-Ann Bäcksbacka:
”Agneta Ara skriver suggestivt, det lyser om språket, det är sensuellt och ofta lyriskt. Hon växlar perspektiv både vad tid och huvudpersoner beträffar och hon gör det skickligt, utan att romanstrukturen vacklar en enda gång. Man rycks med redan från första sidan…”, skriver Bäcksbacka som själv sträckläste romanen.”Havet och vi”
är en skrivtävling
som utlysts av Sjöfartsförbundet och finska modersmålslärarnas förbund i samarbete med Svenska modersmålslärarföreningen i Finland samt vetenskapscentret Heureka.
Tävlingen har två serier – för elever i grundskolans högre klasser samt för elever i gymnasier och yrkesläroanstalter på andra stadiet.
Deltagare önskas från varje skola i Finland. Tävlingsbidraget kan skrivas på svenska, finska eller samiska. Tävlingen utlystes vid skolstarten nu i augusti. Bidragen skall inlämnas senast den 9 november.
– Avsikten är att öka intresset för havsrelaterade aktiviteter, säger Sjöfartsförbundets ordförande Jouko Santala.
Bland priserna i tävlingen kan noteras en seglats med skonaren Helena i Östersjön eller i Karibien, en färd ombord på havsforskningsfartyget Aranda eller en isbrytare, samt möjligheter att följa med sjöbevakningens och marinens verksamhet. Dessutom belönas elever och lärare med kryssningar till Sverige, Estland samt Tyskland, samt med fina bokverk.
Bland dem som kan ge ytterligare uppgifter finns: Agneta Wickman-Skult, Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, telefon: (09) 2214 557.