DELA

KulturnotiserAnna Sundblom,
Mari Stefansdotter och

Tom Clemes gästar Danmark och Galleri Iron i september-oktober. Deras gemensamma utställning heter Sakrum och innehåller ”gjutjärn, grafik och ljud”. Utställningen har underrubriken ”Ung samtidskonst från de åländska öarna”. qIntresset för
Skivardagar
i skärgårdsmiljö som ordnas av Ålands litteraturförening nu i helgen har varit mycket stort.
– Vi har fått 13 anmälningar, det är till och med en mer än vi tänkt oss, säger Kiki Alberius-Forsman som är ledare för kursen.
Skrivarkursen hålls på Bärö och bland annat har Kiki Alberius-Forsman tänkt att ett besök i tornet skall ingå som skrivövning.
– Vi går upp i tornet och sedan skall alla skriva om platsen.
Kiki Alberius-Forsman har genom åren hållit många skrivarkurser i Medis regi och hon poängterar att kursen inte är en författarskola.
– Vi tackar och tänker på texterna som skrivs och som deltagarna vill läsa upp. Jag är mycket glad över att intresset är så stort och att så många vill skriva. qUlrika Bengts
har regisserat

Viirus turnépjäs Oleanna av David Mamet. Spelplanen växer fram efter hand, meddelar man, men redan nu står det klart att pjäsen spelas på Åland under hösten. På scenen står Sonja Ahlfors och Anders Slotte. Premiär för pjäsen blir det nu i helgen i Ekenäs. qDen svenska filmen
My Name is Albert Ayler

av Kasper Collin knep förstapriset i den internationella musikfilmstävlingen MusiXine i Uleåborg i helgen.
Juryn betecknade filmen om jazzsaxofonisten Ayler som en mångvinklad och intim forskningsresa i en mans tragiskt korta musikkarriär och liv. Juryn berömde filmens ljudberättande och Collins skicklighet i att foga samman musik och film.
Albert Ayler var en av pionjärerna inom fri improviserad jazz. Han var bosatt och verksam i Stockholm i början av 1960-talet.
Tävlingen för musikfilmer av alla slag ordnades i år för första gången i samband med musikvideofestivalen i Uleåborg. Tio filmer om och kring musik tävlade om förstapriset på 10.000 euro.
Juryns ordförande var amerikanska Aida LiPera, som bland annat är programkoordinator för den internationella filmfestivalen i Edinburgh, skriver FNB. q