DELA

KulturnotiserPjäsen Oleanna
som spelas av

teater Viirus och har regisserats av Ulrika Bengts spelas på Åland tisdagen den 6 november och onsdagen den 7 november. Båda kvällarna spelas den klockan 18.30 i Filmsalen på Ålands museum.
Oleanna är skriven av David Mamet och handlar om universitetsläraren John, fem före professor som har bråttom till det hus han tänker köpa. Han uppehålls av studeranden Carol, som vill veta om hon klarat hans kurs. Mötet utvecklas till en ömsesidig katastrof. Carol känner sej förnedrad och kränkt av Johns bemötande. Hon vill hämnas. Också hos John väcks lusten att krossa och förgöra. Det leder till en katt och råtta-lek mellan lärare och elev, man och kvinna, över- och underklass.
Pjäsförfattaren David Mamet är en av vår tids mest betydande dramatiker och har vunnit bland annat Pulitzerpriset. Hans pjäser spelas flitigt runtom i världen men har sällan uppförts på svenska i Finland. qOtto Andersson
får snart en egen

doktorsavhandling då filosofie magister Niklas Nyqvist disputerar på sin avhandling Från bondson till folkmusikikon – Otto Andersson och formandet av ”finlandssvensk folkmusik”.
Niklas Nyqvists avhandling inom ämnet musikvetenskap vid Åbo Akademi behandlar professorn i musikvetenskap och folkdiktsforskning Otto Anderssons folkmusikaliska verksamhet.
Andersson har fortfarande en betydelsefull position som auktoritet inom den finlandssvenska folkmusiken. Hans körarrangemang av folkvisor är ständigt återkommande, närapå obligatoriska inslag i finlandssvenska sång- och musikfestsammanhang.
Avhandlingen analyserar och belyser Anderssons väg till denna viktiga ställning inom den finlandssvenska kultursfären. Samtidigt utreds hans betydelse vid formandet av den bild vi i dag har av finlandssvensk folkmusik.
Otto Andersson föddes på Vårdö 1879 och dog i Åbo 1969. qÖver 200
programpunkter

har bokmässan i Göteborg, som har hälsa och livsstil som tema. Bokmässan hålls sista veckan i september.
Från fredag till söndag fylls Hälsoscenen, som är ny för i år, med ett omfattande scenprogram. Hälso- och livsstilsexperter, dietister, coacher med flera delar med sig av råd och tips om hur man kan leva ett sundare liv, både till kropp och själ.
Här är ett urval från hälsoprogrammet: 12 steg till ett skönare mammaliv med Carina Nunstedt, Pigg, smal och glad – fem veckor till ett sundare liv med Ola Lauritzson, Privat med Carolina Gynning och Alex Schulman, Tillsammans – om medkänsla och bekräftelse med Anna Kåver och Åsa Nilsonne. q