DELA

kulturnotiserJack Lindströms
Hep Cats kommer

till Åland i helgen. På lördag kväll, den 15 september, gör bandet ett framträdanden på Hotell Pommern och på söndag spelar man på Eckerölinjen. Dessutom kan man se bandet i SVT2 på söndag – med repris på måndag – i en tv-sänd gudstjänst.
Hep Cats är en synnerligen meriterad grupp, en av de främsta inom svensk swing-jazz. Man har uppträtt i många sammanhang och skördat massor med rosor. Bland annat har gruppen fått mycket beröm för att man spelar med känsla och värme.
I Hep Cats medverkar: Jack Lidström , trumpet och sång, Torsten Ahlberg, klarinett, Stephan Lindstein, trombone, Per Larsson, piano, Jan Bergnér, kontrabas och Karl-Johan Lidström, trummor.Femtio kvinnor
från Åland och

106 från Sverige medverkar som fotografer i utställningen ”Han i hennes ögon” – Britt Mari Trensmars konstprojekt – som öppnas lördagen den 15 september, kl. 18.00, i Ålands museum. Som Nyan tidgare noterat invigs utställningen av författaren Unni Drougge.
Utställningen är ett samarbete mellan konstnären, Ålands museum & Ålands konstmuseum/museibyrån samt Arbetets museum i Norrköping.
På söndag, den 16 september, kl 13.00 hålls en debatt med maskulinitetsforskare, konstkritiker, författare och konstnärer i panelen. SVT spelar in debatten och gör intervjuer med debattörerna för ett kommande program om manlighet. I panelen sitter: Unni Drougge, Helena Hill, som är idéhistoriker och maskulinitetsforskare, Natalia Kazmierska, konstkritiker, Klas Hylander, talesman för föreningen Män för jämställdhet, Niclas Järvklo, maskulinitetsforskare, och Britt Marie Trensmar. Diskussionen leds av Mia Hanström.Folkmusikgruppen
Skrås skiva ”Bitar”
recenseras i Svenska Dagbladet. (Tidgare har Nyan citerat en positiv recension i Dagens Nyheter.) Recensenten i SvD, Kalle Tiderman, skriver bland annat: ”Trots fina, ja, bitar som ”Sikhen” och ”Intermezzo” är Skrå ännu främst ett band på väg. Fokus är på de genomarbetade kompositionerna och på själva gruppsoundet (som blir lite jämntjockt), inte på spänningsskapande tyngd i framförandena. En hel del finslipning behövs. Det är ungt och fräscht och med gott humör men inte mer än så. Men vem vet? Kanske kan Skrå bli ett Bazar Blå för 2010-talet?”