DELA

kulturnotiserHöstens första
bokcirkel
i biblioteket på Föglö hålls på torsdag, den 20 september, kl. 19. ”Vill du träffa andra som tycker om att läsa? Vill du utbyta tankar kring det du läst? Vill du få tips på bra böcker?”, skriver biblioteket och det poängteras också att man kan komma även om man inte varit med tidigare.Åbo Svenska Teater
och musikakademin

vid Åbo Yrkeshögskola presenterar nu ”Zwe Herzen im Dreivietrteltakt”.Fjolårets utsålda ”Trollflöjten”-opera följs nu av denna operettrevy som har premiär den 1 november. Operetten regisseras av Raija Lehmussaari, som nyligen belöntes med Åbo stads konstpris.
I operettrevyn framförs kända melodier och arior av bland andra Strauss, Lehár och Kálmán, ur klassikeroperetter som ”Läderlappen”, ”Glada änkan”, ”Csárdás-furstinnan” och ”Vita hästen”.Åbo Akademi
hedrar dem som

bidragit med pengar till universitets verksamhet under de senaste 90 åren med en utställning. Utställningen ”Donatorer” bygger på presentationer av ett hundratal donatorer.
– Utställningen presenterar endast en bråkdel av donatorerna men urvalet lyfter fram den tidsmässiga och geografiska mångfalden, skriver Åbo Akademi i ett pressmeddelande.
Utställningen går att se på Arken, Fabriksgatan 9, mellan 13 september och 10 oktober. Därefter flyttas den till Vasa (25.10-7.11) och Helsingfors (15.11-28.11) innan den visas på stadsbiblioteket i Mariehamn 4-12 december.Arkiveringen
av kulturellt
material föreslås utvidgad i Finland. Den lagstadgade arkiveringen ska enligt förslaget utvidgas att omfatta också material på nätet och tv- och radioprogram, skriver FNB.
Lagen syftar till att man i högre grad ska kunna bevara kulturprodukter för forskning och andra behövande. Lagen skulle ersätta den nuvarande lagen om friexemplar och lagen om arkivering av filmer.
Nationalarkivet ska ha hand om lagring och sökning av för allmänheten avsett material på nätet, föreslår regeringen. Den som publicerar materialet måste göra det möjligt att söka efter och lagra material eller så måste materialet överlåtas till Nationalbiblioteket.
Tv- och radioprogram ska arkiveras av ett nationellt audiovisuellt arkiv i anslutning till Finlands filmarkiv.
Förslaget ingår i budgetförslaget till statsbudget för nästa år.