DELA

KulturnotiserMichael
Björklund,
kock och tv-profil, är gäst och står för morgonmålet vid Nordens instituts kulturfrukost den onsdagen den 26 september.
– Ny nordisk mat är ämnet och något alldeles förträffligt gott blir det till frukost, utlovar institutet.
Ny nordisk mat är ett gränsöverskridande projekt initierat av Nordiska ministerrådet som vill lyfta fram nordisk matkultur men också de högklassiga livsmedel som finns i Norden. Michael Björklund är utnämnd ambassadör för Ny nordisk mat och har undertecknat manifestet för det nya nordiska köket år 2004.
Kulturfrukosten inleds kl. 08.30 och pågår en timme. Platsen är denna gång ÅSS restaurang. Frukosten som serveras kostar 5€ och deltagare ska anmäla sig till tel 25 243 eller maila harriet.lundell@nipa.ax.Monika
Fagerholms
Roman ”Den amerikanska flickan” har inom kort urpremiär på Åbo svenska teater. Musikdramat är teaterns huvudproduktion i höst. Seppo Parkkinen har dramatiserat händelserna i den fiktiva finlandssvenska orten Trakten till en musikfylld, mångbottnad pjäs, skrivet ÅST i ett pressmeddelande.
Parkkinen och regissören Maiju Sallas har som centrala teman lyft fram hur det är att vara flicka, den symbiotiska, enastående vänskapen mellan tonårstjejer och övergången från barndom till vuxenliv.
I huvudrollerna som Sandra Wärn och Doris Flinkenberg ses Nina Kaipainen och Lidia Bäck, den amerikanska flickan Eddie De Wire spelas av Maria Udd. Urpremiär för ”Den amerikanska flickan” är det den 26 september klockan 19 på Stora scenen.Alexander
Roslin,
den svenske porträttmålaren, som under 1700-talet gjorde en lysande karriär såväl i Stockholm som i konst- och kulturmetropolerna Paris, S:t. Petersburg och Bayreuth är aktuell i en utställning som öppnas på nationalmuseum i Stockholm den 27 september. Under 1700-talets senare hälft var det oerhört prestigefullt att få sitt porträtt målat av Roslin.
I hans bilder finns det likheter mellan vår tids societetsliv, fokuseringen på ytan och 1700-talets elitkultur, präglad av lyx och konsumtion. Utställningens tre salar rymmer över hundra porträtt från olika tidsperioder i Roslins liv.