DELA

kulturnotiserMuren på kullen
intill biblioteket

i Mariehamn är borta. Men det är helt i sin ordning, konstaterar Andreas Südhoff i gruppen Konst utan kompromiss.
– Meningen var att muren bara skulle finnas där över sommaren, säger han.
Muren restes i slutet av maj när Konst utan kompromiss höll en workshop för ungdomar. Enligt Südhoff var avsikten att muren skulle fungera som underlag för klotter. I stället för att klottra runt om i staden skulle man kunna klottra på muren.
– Tyvärr användes den inte för att måla på, säger Südhoff.
Vad orsaken var vet han inte.
– Möjligen borde vi ha byggt en större mur.
Konst utan kompromiss består förutom av Südhoff av Minna Öberg, Kenneth Bamberg och Markus Ekholm. Nya projekt är att vänta, men just nu ligger verksamheten lite på is då en av medlemmarna befinner sig på en längre utlandsresa.Fredrika
Runeberg

som föddes för jämnt 200 år sedan är föremål för en rad artiklar i det senaste numret (2/2997) av Källan som utges av Svenska litteratursällskapet i Finland. ”Om viljan att nå ut” är rubriken på en artikel av Merete Mazzarella. Agneta Rahikainen skriver under rubriken ”Från Jakobstad till Borgå – en litterär resa”, Marketta Tamminen skriver om heminredningar på Fredrika Runebergs tid, Yrsa Lindqvist om ”Hem och hushåll – den gifta kvinnans företag”, Alexandra Ramsay om fruntimmersföreningarna på Fredrika Runebergs tid, Birgitta Holm om ”Kvinnorna och romanens framväxt i Norden”. Eva Ruoff gör nedslag i kvinnlig trädgårdshistoria och Clas Zilliacus skriver om Runebergskulter.Barnens
söndag

stadsbiblioteket kör igång igen den 7 oktober. Mellan kl. 13 och 15 bjuds alla barn på saft och boktårta i samlingsrummet i biblioteket.
I november ges två teatergästspel.. Den 11 november kl. 15 ger Teater Allena och Lasse Åkerlund ”Trollet med den gula kepsen”. Ett begränsat antal gratisbiljetter delas ut på bibliotekets barnavdelning från och med den 5 november.
Den 18 november gästas biblioteket kl. 14 av bröderna Svein och Egil Nyhus från Norge som berättar en tecknarsaga ”To menn og en tavle”. Nordens institut är medarrangör. Svein Nyhus har bland annat illustrerar prinsessan Märtha Louises bok ”Varför prinsar och prinsessor har krona på huvudet” som snart kommer på svenska.
Den 9 december kl.14 blir det slutligen en föreställning med Tant Klaver som skall rädda julen.President Urho
Kekkonen
kommer att bli en seriehjälte. Tapani Bagge, som skrivit deckare samt barn- och ungdomsböcker, och tecknaren Samson som tecknat i magasinet Korkeajännitys har gjort en serie som baseras på Kekkonens liv, berättar nyhetsbyrån FNB.
Albumet heter ”Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville” (Jalava) och kommer ut i slutet av oktober, före Helsingfors bokmässa.