DELA

kulturnotiserMaria Nilsdotter
och Kaj Sundblom
kan man höra i ett lyriskt jazzprogram på Glenn Miller Café, Brunnsgatan 21 i Stockholm på lördag kl. 20.30.
Sångerskan Maria Nilsdotter, pianisten/gitarristen Kaj Sundblom och bandet Jazziopeia spelar låtar från sin kommande skiva, Marias texter till Kajs tonsättningar.
– I vinter släpps skivan med 12 låtar, ett efterlängtat projekt som vi startade redan för fyra år sedan, berättar Maria.
Programmet innehåller också nyskrivet material som blandas upp med Marias översättningar av några av standardjazzens pärlor.
Med sig på scenen har de tre stjärnor på internationella jazzhimlen, välkända också för den åländska publiken: Karl-Martin Almqvist, saxofon och flöjt, Filip Augustsson, bas och Sebastian Voegler, slagverk.Föredrag om
Ålands historia

blir det i Nationalmuseet i Helsingfors i anslutning till den pågående utställningen ”Åland – Ahvenanmaa!”. Onsdagen den 3 oktober kl. 17.30 berättar antikvarien och marinarkeologen Marcus Lindholm om den åländska kustsjöfarten under 1700-talet ur arkeologiskt och historiskt perspektiv.
Onsdagen den 10 oktober kl. 17.30 står antikvarien och filosofie doktorn Kenneth Gustavsson i tur. Hans rubrik är ”Åland och det andra världskriget.”
Inträdet är fritt. Utställningen om Åland pågår i Nationalmuseet till den 21 oktober.Program från
Alandia Jazz

sänd i radio Vega under fem söndagar i höst, meddelar Åke Grandell som gjort programmen. Sändningstiden är kl 19.30 och det första programmet går ut den 28 oktober. Då presenteras Dani Strömbäcks kvartett David Strömbäck och Minna-Lisa Mattsson. Den 4 november presenteras ”Salt”, den 11 november: Fredrik Lindborg Quartet, den 18 november: Hot Club de Suede och den 29 november: Alandia Big Band med Elisabeth Ekman, Clas Yngström och Ronnie Svenblad.Diskussions-
kalaset kring

kultur, som kulturdelegationen genomförde på måndag kväll (se gårdagens Nyan) får nu ett tillägg. Kulturdelegationen meddelar att den som vill fortsätta att diskutera och ge synpunkter han gå in på www.kultur.axArbetsgruppen
för galleri Kakel-

hallen har beviljats 500 euro av kulturnämnden i Mariehamn för kostnader i samband med utställningen ”Male Stuff” som fyra finländska fotografer håller i galleriet mellan den 10 november och 1 januari. Utställningen fokuserar på den manliga kroppen och hur det är att vara man.