DELA

kulturnotiserÅländska kyrkor
är temat för den

föreläsning med exkursioner som Senioruniversitetet vid Öppna högskolan arrangerar med professor Åsa Ringbom som föreläsare och guide.
På onsdag, den 3 oktober, kl 13.00 är det föreläsning på Högskolan på Åland, Neptunigatan 17 och därefter exkursion till Jomala kyrka. Exkursionen sker med deltagarnas egna fordon.
På torsdag, den 4 oktober, kl.13.00 görs en exkursion till Finströms kyrka och därefter Sunds kyrka. Även här gäller egen transport.
Mera information kan man få genom att ringa öppna högskolan på telefon 537 711.Dirigentforum
med nordisk
inspiration för kör- och orkesterdirigenter utlovas på Finlands svenska sång- och musikförbunds dirigentforum som hålls 26-28 oktober i Sigurd Snåresalen i Ekenäs.
Den välkände danske dirigenten Steen Lindholm leder årets dirigentforum under temat ”Nordisk inspiration”. Han kommer att gå igenom repertoar från Danmark, Norge och Island, och behandla instuderingsmässiga och dirigenttekniska problem utgående från samma repertoar.
– Passa på tillfället att få påfyllning och inspiration av en mästare i ditt dirigeringsarbete, och samtidigt träffa dirigentkolleger från hela Svenskfinland, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
Deltagaravgiften är 20 euro. Anmälningsblankett och mera information finns på sång- och musikförbundets hemsida www.fssmf.fi.Ståltrådsmusiken
ljuder i Billnäs
i Pojo i Västnyland i slutet av oktober. Festivalen ”Back to the Sixties” arrangeras i Stora smedjan i Billnäs bruk den 5-6 oktober, skriver FNB.
Under festivalen uppträder bland andra Strangers, Pepe Willberg, The Esquires, Jormas, Ernos och The First. Evenemanget räcker i två dagar och två nätter och bjuder på musik från 60-talet, filmer, dans och utställningar.rPaul McCartney
och Ringo Starr
deltar i olika evenemang under Liverpools år som Europas kulturhuvudstad 2008, skriver NB.
– Det kommer att bli ett fantastiskt år. Jag är stolt över staden, säger McCartney som är från Liverpool.
Ett av evenemangen under Liverpools år som kulturhuvudstad är en stor konsert som arrangeras i juni. Paul McCartney är konsertens huvudartist. Förutom McCartney uppträder bland andra Ringo Starr och Dave Stewart, som är medlem i bandet Eurythmics.