DELA

kulturnotiserÖnningebymuseets
informationsblad för
sommaren har utkommit med aktuell information. Bladet som går till alla hushåll i Jomala berättar bland annat om sommarutställningen med konst av Victor Westerholm, om bakluckeloppis den 5 juli, barnens målarkoloni den 13-16 juli och om folkmusiklaget Kvinnfolks traditionella spelmansstämma vid museet den 7 augusti. Museet har också införskaffat en dator i trådlöst nätverk som museibesökare kan surfa på.Uppsättningen av
”Kristina från Duvemåla”

på Svenska Teatern i Helsingfors lockar många svenska sångaspiranter. Mellan 250 och 300 personer har tagit kontakt om provsjungningarna. Bland finländska sökande har ansökningarna spritt sig ganska jämnt över svensktalande och finsktalande Finland. Största delen av dem som vill medverka i Svenska Teaterns storsatsning år 2012 kommer emellertid från Sverige, skriver FNB-SPT.
– Pjäsen är ett fenomen på ett helt annat sätt i Sverige än vad den är här, säger Hanna Åkerfelt som tar emot förfrågningar på teatern.
De flesta av dem som hört sig för om en roll i ensemblen har varit kvinnor. Både män och kvinnor med höga och medelhöga röster har varit duktiga på att ta kontakt.
– Alter och basar är det däremot glest med, säger Åkerfelt.
Hon förväntar sig att det ännu kommer att strömma in en hel del ansökningar. Ansökningstiden pågår fram till början av september.”Blues Brothers”
faller Vatikanen

på läppen. Musik- och actionfilmsklassikern har rekommenderats från en mycket hög nivå. Vatikanens officiella tidning L’Osservatore Romano prisar den som en ”katolsk klassiker”, som alla katoliker borde se, skriver FNB-Reuters.
Tidningen publicerade sitt beröm på onsdagen, som var 30-årsdagen för den ursprungliga versionen av filmen.
I filmen räddar bluesmusikerna Jake och Elwood (John Belushi och Dan Aykroyd) med sitt gamla band kyrkans hem för föräldralösa barn från konkurs. Under sitt åtagande stöter duon på toppmusiker, en hämndlysten ex-flickvän, nynazister och otaliga polisbilar.
Filmen får ytterligare kyrkliga drag genom den rappa nunnan Mother Mary Stigmata (Kathleen Freeman) samt Jakes och Elwoods starka uppfattning om att de fått sitt uppdrag direkt från Gud.
På den katolska kyrkans rekommendationslista fanns redan från tidigare bland andra Cecil B. DeMilles ”De tio budorden”, Frank Capras ”Livet är underbart” och Mel Gibsons ”Passion of the Christ”.