DELA

kulturnotiser



Geta biblioteks-
och kulturnämnd
ordnar på lördag, den 6 oktober, en utfärd till Shellmuseet i Jomala Kungsö. Den som är intresserad kan anmäla sig till biblioteket på torsdag eller till nämndens ordförande Ines Sundberg ännu på fredagen
Den 12 november kl 19 kuras skymning i Kulturarvsstugan. Sophy Elevall kommer att läsa årets text samt även egna texter. Redan på morgonen firar skolbarnen Kura gryning i stugan, då tillsammans med författaren Ann-Christin Waller.



Ålands museums
Afternoon Tea
på fredag och lördag har väckt stort intresse. För att vara säker på att få en plats kan man förhandsboka i museets reception, telefon 25 426. Om det behövs ordnas med med två sittningar per dag, en kl. 14.00 och en kl 15.00.
Afternoon Tea arrangeras i samarbete med Freya Darby och Judy Kuitunen. Priset för te, scones, sandwiches och kakor enligt klassiskt brittisk modell är 12 euro per person.



Konstmuseet
Ateneums

huvudutställning i höst presenterar dansk 1800-talskonst. Merparten av verken kommer från Statens Museum for Kunst i Köpenhamn, men en del härstammar från Ateneums egna samlingar, Nationalmuseum i Stockholm och privata samlingar.
Utställningen Historier från Danmark öppnas på fredag och pågår fram till slutet av januari.
Guldåldern i dansk konst anses ha inträffat åren 1815-1850. Från den perioden visar Ateneum verk av C.W. Eckersberg, Christen Köbke, J.Th. Lundbye, Constantin Hansen och P.C. Skovgaard. Dessutom presenteras sekelskiftesverk av Wilhelm Hammershöi och L.A. Ring. Totalt omfattar utställningen cirka 90 konstverk.



Den lömska barn-
boksförfattaren
är rubriken för ett samtal om Tove Jansson ”och mumintrollens inte helt okomplicerade liv och utveckling” på Finlandsinstitutet vid Snickarbacken 4 i Stockholm på torsdag, den 11 oktober, kl. 18.30. De som samtalar är Boel Westin, Agneta Rehal-Johansson och Trygve Söderling. Boel Westin har i år gett ut en prisad Tove Jansson-biografi och Agneta Rehal-Johansson boken ”Den lömska barnboksförfattaren. Tove Jansson och muminverkens metamorfoser”, där muminböckerna sätts in i en psykoanalytisk och litterär tradition. Trygve Söderling, har nyligen redigerat ”Jorden går under! Tove Janssons första muminserie i Ny Tid 1947-48”.
Böckerna säljs till specialpris under kvällen och det blir servering meddelar Bengt Packalén på institutet.