DELA

kulturnotiser”Något av en
åländsk van Gogh,
en expressiv målare som inte samtiden förstod sig på”. Så beskrivs Joel Pettersson (1892-1937) av Kjell Ekström i det senaste numret av nordiska akvarellsällskapets tidskrift Akvarellen.
Enligt Ekström kan Pettersson utan tvivel utropas till 1900-talets märkligaste kulturpersonlighet på Åland. Ekström skriver också att Joel Pettersson i unga år kanske inspirerades av Victor Westerholm och hans konstnärskoloni, Önningebykolonin, som höll till i grannskapet. Artikeln, som illustreras av flera målningar avslutas med konstaterandet att Joel Pettersson nu är en beundrad och respekterad konstnär och författare på Åland.Stadsbiblioteket
i Mariehamn
arrangerar tårtkalas för barn i bibliotekets samlingsrum på söndag, den 7 oktober, kl. 13-15. Kom gärna utklädd, uppmanar personalen på bibliotekets barnavdelning. Tårtkalaset ingår i bibliotekets programserie ”Barnens söndag”.Lars Sund,
Kjell Lindblad
och Zinaida Lindén finns bland dem som beviljats statliga konstnärsstipendium för ett antal år framåt, skriver FNB. Sund får ett av de femåriga stipendierna, Lindblad och Lindén har beviljats treåriga stipendier.
Statens litteraturkommission behandlade 324 ansökningar. Sammanlagt 39 författare och 7 översättare tilldelades stipendier.John Storgårds,
kapellmästare
och violinist, blir ny överkapellmästare för Helsingfors stadsorkester från och med hösten 2008, skriver FNB. Han efterträder Leif Segerstam.
Storgårds har lett orkestern som gästande kapellmästare med jämna mellanrum sedan 1994 och sedan 2003 har han haft en stor roll in dess verksamhet.
– Jag dirigerar ett tiotal konserter per år och deltar aktivt i den konstnärliga planeringen av konsertprogrammet, säger Storgårds.
Storgårds har varit konstnärlig ledare för Lapplands kammarorkester sedan 1996 och ska jobba som överkapellmästare för Tammerfors filharmoniker fram till våren 2009.
Leif Segerstam kommer att få titeln överkapellmästare emeritus och fortsätter också att jobba med Helsingfors stadsorkester.
Helsingfors stadsorkester är Nordens äldsta professionella symfoniorkester. I onsdags hade det gått 125 år sedan den 25-årige kompositören och dirigenten Robert Kajanus dirigerade orkestern han grundat i dess första konsert i universitetets Solennitetssal. År 1914 blev orkestern en av Helsingfors stads kulturinstitutioner.