DELA

kulturnotiserBalter på Föglö
bjuds till en foto-
utställning nästa sommar. Det är konstnären Kjell Ekström som bjuder in de nya ålänningarna på Föglö för att göra en fotoutställning på galleri Berghäll i Hummersö. Utställningen kallar Ekström ”Min bästa bild hemifrån”.
– Att flytta till ett nytt land innebär säkert svårigheter och omställningar. Jag förmodar att längtan hem ibland infinner sig. Kanske du har ett fotografi hemifrån som betyder mycket för dig. Det kanske är en bild av en nära släkting, en bild av ditt barndomshem, en bild av ett favoritdjur som finns eller fanns därhemma. Eller kanske det är en landskapsbild, eller en bild av dig själv från barndomen, skriver Kjell Ekström i sin inbjudan.
Både svart-vita och färgbilder tas emot och det kan vara såväl pappers- som digitala bilder. Originalbilderna fås tillbaka.
Ekström vill gärna ha en liten förklaring till varje bild – den får skrivas på hemspråket om det är lättare än svenska.
Fotoutställningen visas från juli till 15 augusti nästa sommar.Höstkonsert
i Finström
blir det om en vecka, söndagen den 14 oktober kl. 19. På Breidablick kan man då få lyssna till sopranen Jenny Carlstedt med Marcus Boman vid pianot. På programmet står bland annat stycken av Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler och Jean Sibelius, meddelar kultur- och bibliotekschef Fredrika Sundberg.Stormskärs
Maja är temat
vid en träff i biblioteket på Kumlinge på torsdag kväll, den 11 oktober, kl. 19. Den nordiska biblioteksveckans tema i höst är ”Kvinna i Norden”. Stormskärs Maja tas också upp med tanken på den förestående musikteaterpremiären i Mariehamn.”Samboskap
och söndring
– Sverige och finland i morgondagens Europa” är rubriken för den föreläsning som Bengt Lindroth håller på tisdag den 9 oktober i Kvarteret I Tiden. Föredraget ingår i Nordens instituts föreläsningsserie Röster i Norden.
Bengt Lindroth har arbetat i olika omgångar som journalist på Sveriges Radio och Expressen. Han är mångårig Finlands- och Nordenkorrespondent och kolumnist i Hufvudstadsbladet och Sydsvenska Dagbladet.Pjäsen ”Ensam
rävhane söker
hona”, som Åbo Svenska Teater hade premiär på i Mariehamn i våras och som sedan gavs runt om i landskapet fortsätter nu sin turné i Åboland och Västnyland. Pjäsen med Matts Stenlund och Janina Bergman i rollerna har nypremiär i Dalsbruk i kväll, tisdag. Totalt skall mann nu ge18 föreställningar.