DELA

kulturnotiser



”Ensam rävhane
söker hona”,
pjäsen av Olof Willgren som hade urpremiär med Åbo Svenska Teater i Mariehamn i våras, har nu haft Åbolandspremiär i Dalsbruk. I Åbo Underrättelser recenserar Bror Rönnholm föreställningen. Enligt Rönnholm är det mest fascinerande i Willgrens pjäs glidningen från det komiska till det tragiska.
Recensenten beskriver Janina Bermans tolkning av moderns roll som ”suverän”. Om Matts Stenlunds tolkning av sonen Lennarts roll skriver han att den är avsevärt grövre tillyxad än Bermans ”finlir”, men att den ”på det stora hela fungerar tillfredsställande”. Pjäsen skall nu ges i nitton föreställningar i Åboland och Västnyland.



Konstnären
Kjell Ekström
presenterades i ett av inslagen i programmet ”Stilbyrån” i FST5 på onsdag kväll. Stilbyrån, som är ett återkommande magasinprogram kring bland annat stilar och antikviteter, besökte Ekström hemma i hans hus Önningeby, följde honom på en guidning i Önningebymuseet och hälsade också på i hans ateljé. Programmet sänds i repris på lördag, den 13 oktober, kl. 17.15 och kan också ses på Yles webb.



I kväll skall
årets Poetry
Slam-mästare på Åland koras. Tillställningen, där man tävlar i estradpoesi i litteraturföreningens regi, inleds på restaurang Pommern kl 19. Vem som helst får delta. Kravet är tre egna nyskrivna dikter som skall framföras utan rekvisita eller koreografi. Anmälan sker på plats. Stor och poesiintresserad publik hoppas litteraturföreningen på även denna gång.



Tre körer ger
höstkonsert
gemensamt i Ålands sjömansskola på lördag kväll kl. 19. Det är åländska Cantilena som gästas av Aurorakören från Åbo och Bragekören från Helsingfors. De tre blandadekörerna leds av Sören Hakola, Jenny Mendelin och Elisabeth Karlsson. Den sistnämnda är ny dirigent för Cantilena från höstterminens början. Cantilena, som i april, höll sin trettioårkonsert, är en kör inom Medis.



Ett kulturting
arrangeras av
nordiska ministerrådets skärgårdssamarbete den med start i dag på Skärgårdscentrum vid Korpoström i Korpo. Kulturtinget koordineras av projektet Skärgårdskultur – en resurs för regionidentitet och lokal ekonomi. Skärgårdskultur är ett tiomånaders projekt initierat av nordiska ministerrådets Skärgårdssamarbete. Skärgårdssamarbetet omfattar idag de tre skärgårdsregionerna Stockholm – Åland – Sydvästra Finland.