DELA

kulturnotiserKatarina Gäddnäs
medverkar på

ordfestivalen i Östhammar i Sverige som pågår denna vecka. Övriga medverkande författare är Märta Tikkanen, Ernst Brunner, Aase Berg och Ingela Wall. Det är fjärde året i rad som ordfestivalen genomförs i Östhammar.Utställningen
”Megasamlaren”

som just nu visas på Nordiska museet i Stockholm handlar om museernas samlande. I utställningen visas hundratals föremål ur Nordiska museets magasin; spännande, triviala och ibland svåra saker. Men även om föremålen är fascinerande i sig så är det inte de som står i fokus i utställningen utan hur de blivit insamlade och varför, skriver museet i ett pressmeddelande.
Titeln ”Megasamlaren” syftar i första hand till Nordiska museets grundare, Artur Hazelius, men passar in på alla de människorna som finns bakom de kulturhistoriska museernas samlingar.
För samlarutställningarnas form står formgivaren Björn Ed. Utställningen pågår till den 24 februari.Skådespelaren
Mikael Persbrandt

slutar på Dramaten med omedelbar verkan. Hans beslut att säga upp sig fattades i fredags. Anledningen uppges vara skådespelarens engagemang i kommande internationella filmprojekt, bland annat i Tyskland.
Under hösten har Mikael Persbrandt för utsålda hus gjort rollen som författaren Trigorin i Tjechov-klassikern Måsen på Dramatenscenen Elverket, skriver Svenska Dagbladet.
– Måsen har gjort succé på Elverket och det är närmare 40 utsålda föreställningar kvar på säsongen. Trots Mikael Persbrandts avhopp är ensemblen namnkunnig, både Jan Malmsjö och Marie Göranzon finns kvar på scenen. De som har handlat biljett för Persbrandts, och ingen annans, skull ges möjligheten att byta till en annan föreställning eller få ett presentkort på motsvarande summa, skriver SvD.Svenska
kulturfondens

avkastning väntas under nästa år uppgå till rekordhöga 30 miljoner euro. Fondens delegation har godkänt styrelsens budgetförslag för år 2008. Budgeten är uppgjord under antagandet att fondens avkastning under året kommer att uppgå till rekordhöga 30 miljoner euro, skriver fonden i ett pressmeddelande.
Bland de ändamål som får ökade anslag finns de regionala fonderna i Nyland, Åboland och Österbotten. Dessa fonders utdelning ökar nästa år med sammanlagt 750.000 euro. Till den regionala fonden för Åboland räknas också Åland.