DELA

Kulturnotiser 25.11.

Ålandsforskarna ville höra mer

Ålandsforskarna har haft höstmöte.
Efter de stadgeenliga förhandlingarna höll forskaren Kurt Gullberg, Solf, ett föredrag under rubriken ”Österbottningar byggde och ålänningarna seglade”.
– En av de främsta byggmästarna som Gullberg återkom till gång på gång var Josef Janson i Sideby. Hans mest kända fartyg, ur vår synvinkel, är Leo av Lemland, byggt år 1870. Bygget är mycket väldokumenterat från flera håll. Janson själv gjorde noggranna anteckningar om sina fartygsbyggen under perioden 1861-1879. Han var även upphovsman till prästgården i Solf, vilken högst troligen är förebild för skeppargården Pellas i Granboda, skriver Conny Andersson, ordförande i föreningen, i ett pressmeddelande.
Under perioden 1861-1881 byggdes 26 åländska fartyg i Österbotten, varav sjutton just i Sideby.
– Gullberg illustrerade sitt föredrag med närmare 100 foton.
Han frågade ett flertal gånger om det var dags att avrunda, men intresset på en fortsättning var stort.
Gång på gång svarade den samlade skaran ” lite till, lite till”, skriver Andersson.
Mötet samlade cirka 30 deltagare.

Extraföreställning med projektkören

Biljetterna till familjeföreställningen ”En värld full av liv” med Ålands projektkör släpptes förra veckan. Biljetterna har sålt över förväntan och man sätter nu in en extra föreställning söndagen den 22 mars kl 15.00.
– Vi undrade om något skulle kunna slå våra Queen-konserter, men den här teaterkonserten går ännu snabbare. Det är oerhört roligt, säger producent Johanna Grüssner.
Föreställningen arrangeras av Ålands Projektkör som i samarbete med barnkören Singoalla från ÅMI utgör hundramannakören. Teaterkonsert bygger på Disneys film ”Lejonkungen”.


Årets naturbok om Helsingfors arkipelag

Årets naturbok handlar om Helsingfors skärgård. Priset delades ut till Jarmo Nieminens bok ”Aarresaaret – Helsingin saaristonuskomatonluonto” på måndagen. Boken ges ut av Gummerus. Fotografen Meeri Koutaniemi sållade fram segraren bland finalisterna. Hon säger enligt FNB att boken avslöjar hemligheter om staden med omgivning och ger hopp om att människor och natur kan samexistera i harmoni.


Bukowskis i storbråk om ”gammal” vas

Auktionsfirman Bukowskis har hamnat i konflikt med en köpare i Sverige. Företaget sålde en vas till mannen, som trodde den var oerhört gammal. I beskrivningen hade Bukowskis skrivit att vasen ”troligen” var skapad 600–400 år före Kristus.
I själva verket var den tillverkad på 1900-talet, skriver Dagens Nyheter.
Mannen, som betalade 25 000 kronor, cirka 2 700 euro, för pjäsen har nu anmält auktionshuset till Allmänna reklamationsnämnden.
Bukowskis anser dock att informationen var tillräckligt tydlig. Om något kategoriseras som ”troligen”, prissätts objektet som en välgjord kopia.
– Hade vi gått i god för att det är äkta hade det inte stått troligen, och det hade definitivt inte varit ett utrop på 2 500 kronor, säger Paulina Sokolow, firmans kommunikationschef, till DN.