DELA

kulturnotiserTill minnet av
Nacke Johansson
som nyligen gick bort 75 år gammal sänder Radio Vega ett nyinsatt reprisprogram på söndag, den 21 oktober, kl. 19.30.
Programmet har namnet ”Afton vid Färjsundet” och bjuder på musik och minnen med Nacke Johansson, som beskrivs som en av de stora inom den finländska lätta musiken. Under sin 30 år långa karriär komponerade Paul ”Nacke”” Johansson såväl jazz och teatermusik som schlagermusik.
I programmet från år 1994 hör vi Åke Grandell samtala med Johansson.Finströms
bibliotek håller

valöppet på på söndag kl. 12– 16. Du kan rösta, låna och fynda på samma biblioteksbesök eftersom vallokalen i Godby är inrymd i biblioteket. Biblioteket håller samtidigt skivloppis på avskrivna böcker och skivor.
– All musik är vinylskivor som täcker in de flesta genrer, allt från Jussi Björling till Bon Jovi. Vi har även åländska skivor och barnskivor. Böckerna är både nyare och äldre, romaner och facklitteratur, skriver biblioteks- och kulturchef Fredrika Sundberg i ett pressmeddelande.
Det ordnas också med café i biblioteket där klass 5 från Källbo skola sköter serveringen.
– Alla är välkomna – inte bara ”röstare”.En åländsk
eftermiddag
arrangeras på Nationalmuseet i Helsingfors på lördag kl 13-17 i anslutning till den pågående stora utställningen om Åland i museet. Åländska dokumentärfilmer visas och landshövding Peter Lindbäck håller föredrag på finska. Det ordnas med guidning för publiken genom utställningen.
De filmer som visas mellan kl. 13 och 14.30 är: ”De sista barkskeppen” av Douglas Sivén, ”Den lyckliga kon” och ”Den tatuerade ålänningen” av Per-Ove Högnäs.
Landshövdingen föredrag under rubriken ” Åland i dag och i morgon” hålls kl. 15. Guidningen, även den på finska, blir kl. 16.Sonja
Nordenswan
som nyligen romandebuterat med ”Stina och herr Santarello” intervjuas nu på tv-kanalen Åland24. Gå in via www.24.ax eller Ålcoms ip-tv. Nyan recenserade boken den 12 oktober.Filmen ”Ganes”,
som handlar om

rockgruppen Hurriganes har redan setts av över 100.000 personer. Under den tredje helgen som filmen visades på biografteatrarna var tittarantalet 16.383, skriver FNB. Filmen som regisserats av JP Siili hade premiär den 27 september. Huvudrollen som Remu Aaltonen spelas av Eero Milonoff.