DELA

kulturnotiserKent Danielssons
prosapoetiska
berättelse ”Balladen om Bel Ols” har nu utkommit på Söderströms förlag. Balladen beskrivs som ”en vandring över isar, genom snö, bort längs med stränder och över sjö. En berättelsen om pojken, som såg det synen inte kunde bära, som hur långt han än vandrade befann sig på samma plats, i sin brustna blick.”
Kent Danielsson har tidigare gett ut tre diktsamlingar. Han debuterade 1988 med ”Bilder brister vita”.Åke Lindman
tänker sluta
göra filmer. Regissören säger i en intervju i tidningen Suomenmaa att filmen ”Tali-Ihantala 1944”, som får sin premiär i början av december, kommer att bli hans sista film, skriver FNB.
Lindman insjuknade mitt under filminspelningen.
– Jag gör inte fler filmer. Jag lämnar nu alla människor i fred.
Åke Lindman fyller 80 år i januari. Han har spelat i 79 filmer och tv-serier. Han är bäst känd för sin roll som soldat Lehto i Edvin Laines Okänd soldat från år 1955. I Sverige rönte han framgång som kapten Torsten Jansson i tv-serien Rederiet.
Till Lindmans mest kända regiarbeten hör tv-serien ”Stormskärs Maja”och filmen ”Framom främsta linjen”.Ӂlands-
ambassadören”
kallar chefredaktör Tom Sandström nyligen bortgångne Olof M. Jansson från Hammarland i en artikel i senaste numret av Finlands svenska hembygdsförbunds tidning Hembygden. Sandström, beskriver Jansson som ”en stor personlighet med många strängar på sin lyra”. Jansson var under en följd av år medlem i Finlands svenska hembygdsförbunds styrelse.Söderströms
romantävling

har snart inlämning påminner Susanna Sucksdorff på förlaget om. Inlämningstiden i tävlingen som utlystes för snart ett år sedan är mellan 1 november i år och den 31 januari 2008. Vinnaren belönas med 7.000 euro.
Testen skall inte vara ett synopsis utan en färdig helhet – en roman. Den skall innehålla thrillerelement. Utmaningen uppges vara att ”föra läsarna till stupet – fånga dem, få dem att rysa av spänning och upprymdhet, och inte kunna lägga ner boken förrän den är läst”.
I tävlingsjuryn sitter författarna Monika Fagerholm och Mårten Westö, litterära redaktören Sara Ehnholm Hielm och litterära chefen Tapani Ritamäki. Vinnarna offentliggörs den 10 april 2008. Mer om tävlingen kan man finna på: www.soderstrom.fi.