DELA

kulturnotiser



Radiobokcirkeln
inom Litteratur-

föreningen diskuterar Sten-Erik Abrahamssons nya roman ”Stad i skugga” på måndag, den 29 oktober, kl 15.03. Romanen avslutar Abrahamssons trilogi där han skildrar Mariehamns historia sedd genom en släkts öden. I radiobokcirkeln medverkar Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman. I programmet i Ålands radio berörs också också de tidigare delarna, ”Där fanns en stad” och ”Stadens döttrar”. Radiobokcirkeln går i repris lördagen den 3 november klockan 14.00.



Musikcafé
med elever
från Ålands musikinstitut hålls i institutet i kväll, fredag, kl. 19.30. Det blir sång- musik, och dans. Entrén är fri och det ordnas även med kaffeservering. Den musikintresserade allmänheten är varmt välkommen.



Teater Viirus
gästspelar
på Ålands museum den 6-7 november med pjäsen ”Oleanna”, ett relationsdrama om en universitetslärare och en av hans studenter. Uppsättningen är regisserad av Ulrika Bengts, som också gjort scenografin, och fick goda recensioner när den hade premiär. Biljetter kan köpas via museireceptionen.



Om åländska
byordningar
berättade professor Nils Storå vid Ålandsforskarnas senaste månadsmöte. Byordningarna reglerade bland annat reglerade det gemensamma arbetet i byarna. Föredraget väckte stort intresse. Fortfarande kan det finnas bykistor med byordningar och andra dokument glömda någonstans ute i byarna och för forskningen är det viktigt att de kommer till rätta. Ifall någon har kännedom om sådant material kan man kontakta Ålandsforskarnas ordförande Conny Andersson på telefon 43 958, kvällstid.
Till nästa månadsmöte som också är höstmöte har man inbjudit fil.dr. Christian Ahlström som föreläsare. Det var Ahlström som via olika domument spårade vraket Vrow Maria. Han har bland annat skrivit boken ”Sjunkna skepp”.



Staffan Bruuns
thriller ”Ayatollan”

från 1995 har utkommit i nyupplaga. Utgivare är Ab Burt Kobbat Oy. ”Ayatollan” utkom ursprungligen 1995 och handlar om muslimska fundamentalister som tar över makten i Europa. Den sista striden mellan islamsk lag och ett västerländskt samhällssystem förs i Finland där deckarhjälten Burt Kobbat ofrivilligt hamnar i centrum av maktkampen.



Vivakören,

som ger konsert på lördag på Ulfsby gård, ger inte repris den 2 november, som vi skrev i går, utan den 9 november i Margaretagården. Den 3 november sjunger kören i Pargas och den 4 i Ekenäs.