DELA

kulturnotiserIbsens kvinnor
kommer till Åland

i form av teaterföreställningen ”Ibsens Kvinner – Sett en örn i bur” som ges i stadshuset lördagen den 3 november kl. 19. Föreställningen av Juni Dahrs som varit ute och turnerat i både Asien, Europa och USA besökte Finland ifjol och fick strålande resensioner.
Juni Dahrs föreställning presenterar sex av Henrik Ibsens kvinnor. Under ca en timme får vi följa Juni Dahrs möten med Hilde, Hedda, fru Alving, Nora, Ellida och Hjördis. Juni Dahr sammanflätar Ibsens texter med sina egna tankar och reflektioner kring kvinnornas styrka och sårbarhet och även teman som längtan efter frihet som ofta finns i Ibsens diktning.
Juni Dahr anser att Ibsen är folkets egendom, inte enbart teatrarnas. Han måste läsas och upplevas. Först då möter man den verkliga Ibsen.
Till Åland har Juni Dahr har med sig Chris Poole som är en av Danmarks mest nyskapande flöjtister. Poole är utbildad vid Berklee College of Music.
Nordens institut på Åland är arrangör och biljetter kan fås i förköp på Nordens Institut, Elverksgatan 10 (vardagar 12-16) och en timme före föreställningen.Inspirationskväll
med seminarium
inbjuds det till på torsdag, den 1 november, kl 19.00 i stadshusets foajé med blomsterentreprenören Lars Krantz som berättar om hur en okänd håla mitt i ingenstans förvandlats till ett blomstrande Mekka: Wij Trädgårdar i Ockelbo, nyligen vald till Sveriges vackraste park 2007. Öppen diskussion efter en presentation av Maritima Mariehamn.Emma Juslin
fick FST5:s litteraturpris i samband med bokmässan i Helsingfors i helgen. Emma Juslin, som är född 1985 och bosatt i Borgå, har skrivit böckerna ”På barrikader av glas” (2006) samt ”Frida och Frida” (2007) båda utgivna på Söderströms.