DELA

kulturnotiser



På Jurmo
vandrarhem
arrangerades en ”överraskningsfest” på söndag kväll. Betty Lundberg bjöd på små historier. Greta Sundström, dragspel och sång, Viva Holm från Mariehamn, sång, och överraskningsgästen Kalle Jonsson från Stockholm, gitarr och sång, underhöll med ett varierat sång- och musikprogram. Greta Sundström ledde också allsången.
Tillställningen, som även bjöd på lotteri och kaffe med dopp, lockade en fulltalig publik och många ville att man skulle göra om festen en annan gång.



Nationalmuseum
i Stockholm visar

i vår den första heltäckande presentationen av den franske konstnären Henri de Toulouse-Lautrec i Sverige på fyrtio år. Cirka 200 verk finns med; teckningar, affischer och oljemålningar. Vi möter en stor liten konstnär som lämnade ett liv i aristokratiska kretsar för att leva i nöjeskvarteren kring Montmartre och skildra människorna där, sägs i ett pressmeddelande. Utställningen kan ses på Nationalmuseum mellan 21 februari och 25 maj.



Tonsättaren
Kaija Saariaho

från Finland och den norska tonsättaren Arne Nordheim fick den 27 oktober motta Wilhelm Hansens komponistpris på 50.000 danska kronor var.
Priset överräcktes i radiohusets Konsertsal i Köpenhamn i samband med Wilhelm Hansens 150 års jubileumskonsert som hölls på lördagen.



Författaren
Eeva Kilpi har
belönats med det svenska Ferlinpriset, skriver FNB. Priset till minne av den svenske poeten Nils Ferlin, som levde åren 1898-1961, delas årligen ut av Nils Ferlin-sällskapet till en uppskattad svenskspråkig lyriker. Prissumman är 25.000 kronor, det vill säga omkring 2.700 euro.



Den tredje delen
i en trilogi om vis-

verksmetoden har nu kommit ut. Den första delen heter ”Komponera en sång” och kom ut 1994, den andra delen heter ”Sånger för barn” kom ut 1998 och i år har den tredje och sista delen, ”Sånger för skolan”. Till den tredje delen hör en cd. Christer FG Smeds har varit redaktör för böckerna.



Nationaloperan
i Helsingfors

har inlett höstsäsongen med Rossinis ”Barberaren i Sevilla” som spelas fram till den 14 november. Den 10 november är det premiär på Bizets ”Carmen” som ges till den 22 januri. Donizettis ”Kärleksdrycken” ges mellan den 24 november och 12 december och över julen spelas Puccinis ”La Bohème” med föreställningar mellan den 17 december och 23 januari. Operans svenska programbok har utkommit.