DELA

kulturnotiserClaes Olssons
film ”Colorado

Avenue” blev en framgång under de fyra dagar den gick på Bio Savoy i Mariehamn med filmklubben Chaplin som arrangör. Chaplins ordförande Pia Rothberg-Olofsson berättar att filmen lockade totalt 1.400 biobesökare Till de fyra kvällsföreställningarna kom 1.000 personer och till två skolföreställningar ytterligare drygt 400.
I samband med visningarna kunde man också teckna sig som medlem i filmklubben, vilket många gjorde och Chaplin har nu 333 medlemmar.
Huruvida filmen kan visas på nytt i Mariehamn är ännu osäkert. Filmkopian sändes tillbaka på fredagen och några beslut om ytterligare visningar har inte tagits.Nedläggnings-
hotade Bio Savoy

har presenterats i programmet ”Ostseemagazin”, som är ett samarbete mellan NDR1 Welle Nord i Kiel och Radio Schweden – Sveriges Radios tyska redaktion.
Ostseemagasin är ett program som berättar om livet i länderna runt Östersjön. Redaktör Agnes Bühring och kollegan Alexander Bude deltog i en pressresa som Ålandskontoret i Stockholm arrangerade till Åland i samband med valet och gjorde även andra inslag.
– Alexander är en stor cineast och vi tyckte, att det ju fruktansvärt att Mariehamn ska bli utan biograf. Vi har själv upplevt det i Stockholm nyligen, när kedjan ”Astoria” gick i konkurs och utbudet försämrades, säger Agnes Bühring till Nyan.De åländska
utställningarna

i Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors, som Nyan skrev om i fredags, uppmärksammas även i Helsingin Sanomat.
Anu Uimonen skriver i sin artikel att privata konstsamlingar ofta kan ses av av allmänheten först när samlaren har skänkt sin samling till något museum. Hon skriver att kommerserådet Anders Wiklöf tillsvidare inte donerat bort sin konstsamling utan fortsätter att samla och njuta av sin samling på Andersudde.
Hon skriver också att Wiklöf med ett slag blev berömd när han 2003 på Hagelstams auktion köpte Ellen Thesleffs ”Eko” som många trodde ingick i Ateneums samling.
I artikeln berättas om konstnärskolonin kring Victor Westerholm i Önningeby och den utställning med konst av kolonisterna som samtidigt visas i museet.

Till utställningarnas vernissage på fredagen kom omkring 1.000 personer.


Höstkonsert

blir det i Ålands musikinstituts konsertsal på onsdag, den 7 november kl. 19.30. Elever bjuder på både instrumentalmusik och sång. Det blir musik av Bach, Mozart, med flera.