DELA

kulturnotiserFörutom avgiftsfria
lån erbjuder stads-

biblioteket i Mariehamn nu under sommar även boken ”Maritima berättelser” i ett begränsat antal gratisexemplar, skriver kulturchef Tom Eckerman i ett pressmeddelande.
Se maritima berättelserna skrevs av åländska skolelever våren 1997 och sändes i Ålands radio följande höst. Berättelserna gavs 1999 ut i bokform illustrerad med kolteckningar av Juha Pykäläinen.Balettfestivalen
i Nyslott i augusti

gästas i år av den 90 man starka opera- och baletteatern i Komi, som sätter upp Tjajkovskijs ”Svansjön”. Solist är Bolsjoj-teaterns unga löfte Nina Golskaja, silvermedaljör i fjolårets balettävling i Moskva. Hon dansar rollen som svanprinsessan Odette-Odilé, skriver FNB.
”Svansjön” uppförs i en klassisk version av koreografen Marius Petipa. På festivalen den 5-7 augusti står även fransmannen Lèo Delibes klassiker ”Coppelia” på programmet. Delibes komponerade den humoristiska baletten år 1870 och samma år hade föreställningen premiär i Paris. Intrigen i baletten är baserad på en saga av E.T.A Hoffmann. Indra Reinholde från Lettland står för koreografin.
Balettfestivalen på Olofsborg i Nyslott är den sjätte i ordningen.”Röda trådar”
kallas en utställning
som i sommar kan se spå Klosterbackens hantverksmuseum i Åbo. Det är konstnären Anu Tuominen, prisbelönt för många verk som ställer ut återvinningskonst.
Tuominen är samlare och lopptorgsbesökare. I sina konstverk använder hon återvinningsmaterial, som hon kombinerar på nya och innovativa sätt. Hon vill, enligt museet, göra det värdelösa värdefullt och erbjuda oss nya och annorlunda sätt att se vår omgivning.
Utställningen kan ses till den 5 september.Plast ägnar Nordiska
museet en utställning

som öppnade si början av juni och pågår ända till den 9 januari.
– Under de drygt hundra år som plasten funnits har den hunnit förändra vår vardag i grunden och är en av förutsättningarna för det välfärdsliv vi lever, skriver museet i sin information kring utställningen.
Utställningen tar utgångspunkt i hemmet, med mängder av exempel ur Nordiska museets samlingar. Här samsas bakelittelefonen med klassiker formgivna av Stig Lindberg och Carl-Arne Breger. Den anonyma vita trädgårdsstolen, kanske världens mest spridda plastföremål, finns också med. Plast! presenterar även privatsamlaren Thomas Lindblad och hans enorma samling av hushållsplast.