DELA

kulturnotiserFörfattaren
Tom Paxal
som i höst utkommit med boken ”Farlig hamn” ersätter Emma Juslin, som fått förhinder, vid Finlands svenska författareförenings författarafton i Mariehamns stadsbibliotek i kväll, onsdag, kl 19.
De övriga medverkande är Sten-Erik Abrahamsson, Catharina Gripenberg, Katarina Gäddnäs, Anders Larsson, Peter Mickwitz, och Nalle Valtiala. Leo Löthman är konferencier.
Det blir också gitarrmusik av Christoffer Isaksson och ordnas med kaffeservering.Novemberjazz
blir det på lördag

kväll i Jazzklubben i Mariehamn på restaurang Pommern som då gästas av Fredrik Erlandsson Kvartett. Bandet består, förutom Fredrik Erlandsson, på trumpet, av Vladimir Shafranov på piano, Kenji Rabson på bas samt trumslagaren Paul Svanberg.
Kvartetten spelar en jazz i 50- och 60-talsstil. En stark stilistisk förebild för musiken är de skivor som gjordes på skivmärket Blue Note under 60-talet, där improvisation och hårdsvängande melodier blandas med inlevelse och tätt samspel.
Repertoaren består av endast kända evergreens och klassiska jazzlåtar. Man har också lovat att bjuda på en överraskning under kvällen.Även åländska
ungdomar finns
med på den finlandssvenska kulturkarneval som arrangeras i Grankulla den 16-18 november. Eva-Helén Ahlberg, som är producent för årets upplaga av karnevalen, berättar att unga från Ålands lyceum, Godby högstadieskola och Brändö grundskola finns bland de anmälda. Karnevalen samlar omkring 600 kulturaktiva ungdomar från hela Svenskfinland.Ulla-Lena
Lundbergs
författarskap är temat för det föredrag som fil.dr. Ulrika Gustafsson håller i Hotell- och restautrangskolans auditorium på fredag kväll, den 16 november, kl. 19 i samband med Ålands kulturstiftelses höstmöte. Ulrika Gustafsson, tidgare i höst även intervjuad i Nyan, disputerade i oktober med en avhandling om Ulla-Lena Lundberg. Avhandlingen har rubriken ”Världsbild under sammanställning. Individ, ensamhet och gemenskap i Ulla-Lena Lundbergs författarskap”. Huvudtemat är ensamhet kontra gemenskap.
Ulrika Gustafsson blev student från Ålands lyceum 1997, och avlade fil.mag-examen vid Åbo akademi 2002 där hon disputerade för doktorsgraden.
Föreläsningen är öppen för allmänheten.