DELA

kulturnotiser



Agneta Ara, Daniel Sjölin
och Ulf Nilsson

kommer till litteraturdagarna i vår. Agneta Ara är nominerad för Finlandiapriset och de övriga är nominerade till Augustpriset.
– Än en gång har litteraturdagarna träffat rätt! skriver Isabella Sarling i ett pressmeddelande och tillägger att alla tre författarna var bokade långt innan de blev nominerade.
De övriga författarna som besöker litteraturdagarna hålls än så länge hemliga.
Mariehamns litteraturdagar arrangeras 7–9 mars 2008. q



Lola Karlsson
blev publikens favorit

i helgens snapsvisetävling i Stockholm. Lola Karlsson representerade tillsammans med fyra andra visförfattare Finland. Landskampen stod mot Sverige som också deltog med fem snapsvisor.
Lola Karlssons bidrag heter ”Vänstervridet”. Tävlingen vanns av Solveig Eriksson från Helsingfors. q



Alandia Big Band
kan man lyssna på
i radio Vega på söndag. Inspelningen gjordes på Alandia Jazz Festival i somras och programmet är det sista i en serie på fem delar från jazzfestivalen.
Alandia Big Band spelar under ledning av trumpetaren Fredrik Erlandsson och med en uppsjö av solister.
I pressmeddelandet står ”Främst kommer väl sångerskan Elisabeth Ekman, rutinerad som få och välkänd från de här cirklarna. De två andra är kanske mindre kända namn för Vegas lyssnare – gitarristen/sångaren Clas Yngström och organisten Ronnie Svenblad. Stilmässigt betyder detta att konserten i Islandia bjöd på allt från boogie och blues via orgelfunk till exklusiv orkestermusik.”
Micke Ahlskog på Ålands radio har skött om det tekniska och redaktör för programmet är Åke Grandell.
Radio Vega söndag 25.11 kl 19.30. q



Åländska sopranen
Frida Jansson
får strålande recensioner av Micke Forsberg i Norrbottens-Kuriren. Frida Jansson deltar i uppsättningen av Trollflöjten som Luleå Orkesterförening och operakör ger i Luleå. Solisterna kommer från Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Frida Jansson studerar för andra året vid Kungliga musikhögskolan.
Recensenten konstaterar att ”Det är roligt att kunna konstatera att återväxten, vad gäller operasolister, känns tryggad när man får njuta av de duktiga sångare som stod på scenen denna kväll. Ingen av dessa unga damer och herrar stod upp och endast sjöng sina arior utan de visade även prov på bra skådespeleri med miner och kroppsspråk som löpte väl ihop med deras roller, musiken och berättandet.”
Han lyfter också särskilt fram Frida Jansson: ”Utan att förringa någon av solisternas insatser så måste jag bara nämna (—) den vrede som Frida Jansson i rollen som Nattens drottning gav utryck för i den kända arian och vilken röst den tjejen har.” q



Författaren Thomas
Brunell kan man
träffa i Mariehamns bibliotek onsdagen den 21 november kl 18.30.
Brunell har 6 diktsamlingar och en trädgårdsbok om finländska perenner bakom sig och arbetar just nu med sin första roman. Sin yrkeskarriär började han som specialsjukskötare och erfarenheterna från åldringsvården färgade hans första diktsamling Natt-tvätt som utkom 1995. I sin senaste diktsamling Ravelska spår från 2006 har han inspirerats av Maurice Ravels musik.
Ålands litteraturförening har nöjet att inbjuda alla intresserade att möta en författare som skriver konkret och osentimentalt om vardag, förluster och sorg. q