DELA

KulturnotiserSkall Åland bidra
med 60.000 euro
till förverkligandet av den profana operan ”Mötas och skiljas” som – om den blir av – kunde uppföras också i kultur- och kongresshuset Alandica i augusti nästa år. Frågan har varit uppe till enskild föredragning hos kulturminister Britt Lundberg men förts till dagens plenum i regeringen.
Som Nyan tidigare berättat skulle operaprojektet, om det blir av, föra Sveriges Radios symfoniorkester, radiokören, solister och den kände dirigenten Esa-Pekka Salonen till Åland.
Konserten i Mariehamn skulle ges inom ramen för den Östersjöfestival, som har Salonen som konstnärlig ledare.
Initiativtagare till musikprojektet är Mårten Fröjdö, verksam i företaget MacArena på Åland, och hans syster, regissören och skådespelerskan Ann-Cathrine Fröjdö i Österbotten.
Texten skrivs av författaren Lars Huldén och musiken skall komponeras av Kimmo Hakola. Verket görs med tanke på 200-årsminnet av skilsmässan 1809 mellan Sverige och Finland.Jomala bibliotek
återinvigs på lördag,
den 11 oktober, kl 12-16, med program i Vikingaåsens matsal, följt av tårtkalas och öppet hus i biblioteket.
Man får lyssna till riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, maratonlöparen Janne Holmén och skådespelaren Matts Stenlund samt biblioteks- och kulturnämndens vice ordförande Maria Hagman. Det blir musikframträdanden av Christoffer Isaksson, på gitarr, Siv Ekström och Roger Syrén på fiol och orgel, samt elever från kommunens skolor som både sjunger och spelar.
Vid invigningen medverkar också konstnären Mia Arendtz-Grastvedt, som är månadens konstnär i biblioteket. Hon visar fem bronsskulpturer i en utställning som pågår till den 31 oktober.
I biblioteket finns fram till den 17 oktober också en liten fotoutställning med spelmansbilder av Maria Holmström från Österbotten.Sporrande swing
på Jazzklubben

utlovas inför lördagens session då den åländska jazzpubliken bjuds möjlighet att lyssna till swing i bästa Benny Goodman-anda. Jazzklubben får nämligen ett kärt återbesök av Hasse Sporre Swing Quartet.
– Hasse och hans band gästade för ett antal år sedan Mariehamn och det är med stor glädje som vi hälsar dem välkomna tillbaka, säger klubbens kassör Anja Hagman.
Förutom Hasse Sporre på klarinett medverkar Per Larsson, piano, Jan Bergnér, bas samt Hasse Carlsson, trummor.