DELA

KulturnotiserSkådespelerskan
Marika Lagercrantz

och gitarristen Mårten Falk kommer till Kökar söndagen den 26 oktober och ger kl 15 i Kökars kyrka en föreställning med namnet ”Ryska hjärtan”. Marika Lagercrantz läser texter av Alexander Pusjkin, Osip Mandelsjtam, Anna Achmatova, Vladimir Majakovskij och Olof Lagercrantz . Mårten Falk spelar gitarrmusik av en rad kända ryska kompositörer.Vivi-Ann
Sjögrens
kokbok ”Vivi-Anns kök” har vunnit första pris i tävlingen om Årets svenska måltidslitteratur. Boken, som Schildts förlag gett ut, tävlade i gruppen Nordisk måltidslitteratur. Prisutdelningen sker i Grythyttan i Sverige lördagen den 18 oktober.
”Vivi-Anns kök” är fylld med läckra och användbara recept från världens alla hörn och har också kommit ut på finska. I boken lagar författaren mat på olika platser, bland annat hos Solveig Mörn på Åland.”Själen i färgen”
är namnet på
den kände konstnären Rafael Wardis 80-års jubileumsutställning som nu öppnats på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors. Utställningen utgör ett tvärsnitt i Wardis konst från 1950-talet till i dag.
Med på utställningen finns bland annat porträttet av president Tarja Halonen och ”Kvartetten”, ett beställningsverk för Helsingfors stadsteater, skriver FNB.
På utställningen visas också Wardis abstrakta kompositioner från 50-talet, känsliga barnporträtt från 60-talet och föreställande kvinnofigurer från 70-talet, vilka på 90-talet förvandlas till skildringar av en spröd och bräcklig ålderdom.
– Wardi är en mästare i färg- och ljusanvändning., konstateras i ett pressmeddelande från museet. Utställningen visas till den 19 april 2009.Norden i Bio
är ett filmbaserat

undervisningsprojekt för bättre nordisk språkförståelse bland nordiska elever. Läsåret 2008/09 vänder sig projektet till 15-19-åringar. Temat är tolerans och tanken är att med ny nordisk kortfilm i skolan öka tolerans, samförstånd och språkförståelse.
Fem utvalda nordiska kortfilmer skildrar dagens Norden och begreppet tolerans ur helt olika synvinklar.
Mer information och filmklipp finns, berättar Sofie Norrlund i föreningen Norden på Åland, på projektets hemsida http://www.nordenibio.org där man också kan beställa materialet.