DELA

kulturnotiserTvå teaterprofiler
premierades när
Finlands svenska ungdomsförbund arrangerade teaterevenemanget Scenkraft i Mariehamn i helgen. Förbundet utsåg årets kvinnliga och manliga teaterprofil inom amatörteaterfältet. Enligt de förslag som inkom premierades Kaija Grannas från Korsholm och Kim Snygg från Karis.
Kaija Grannas har under många år jobbat med olika barnteatergrupper i Korsholm och Kim Snygg är känd för sina olika rolltolkningar inom olika amatörteateruppsättningar särskilt på Raseborgs Sommarteater.Henrika Lax
finns med bland
de nio konstnärer som Galleri Uusitalo i Helsingfors peresenterar på mässan för samtidskonst i Gamla hamnen i Helsingfors. Mässan som är den första i sitt slag hålls mellan den 17 och 19 oktober.
Art Helsinki 2008, som mässan heter, öppnas kl 17 på fredag. På mässan visas samtidskonst från 35 utvalda gallerier i Finland, Sverige och Ryssland.Ett urval artiklar
ur Le Monde

diplomatique ges nu regelbundet ut som pocketbok på svenska. Nyan har tidigare noterat initiativet som är ett samarbete mellan det svenska förlaget Ordfront och förlaget Into i Finland. I Finland har det första numret nu sänts ut gratis till tidskriften Ny Tids prenumeranter. På motsvarande sätt får också alla medlemmar i föreningen Ordfront i Sverige det första numret. Meningen är att Le Monde diplomatique skall utkomma fyra gånger per år på svenska.
De artiklar som ingår i den första utgåvan är hämtade ur Le Monde diplomatiques franska, tyska och engelska upplagor. Bland ämnen som behandlas finns aktuella oroshärdar, som Georgien, Cypern och Zimbabwe.
Le Monde diplomatique utkommer med ett sextiotal editioner världen över.Identitet och
utseendefixering
är det bärande temat i en aktuell komedi som får sin premiär på Dramaten i Stockholm den 25 oktober. ”Den fule” av Marius von Mayenburg handlar om en uppfinnare som står på tröskeln till sina drömmars mål. Han ska resa till en uppfinnarmässa för att presentera sitt nya patent – strömkontakten som ska revolutionera elmarknaden. Men det finns en hake – hans chef tycker att han är för ful för att få vara företagets ansikte utåt. Och alla håller med, inklusive uppfinnarens fru…
– För mig är Den fule en intelligent, rapp och angelägen text om identitet, säger regissören Emil Graffman i ett pressmeddelande.