DELA

kulturnotiserDet blir teater
på Högtomt med
premiär i mitten av januari. Det kan Eva Lindblom i Östra Saltviks ungdomsförening meddela efter träffen med hugade medverkande som hölls på onsdag kväll.
– Vi kör. Det kom upp tillräckligt många för att vi skall få rollerna besatta, säger hon.
Med på träffen var ett tjugotal personer och pjäsen har ett femtontal roller. Någon vuxenroll kan man ännu behöva besätta och så har man också behov av fler som vill jobba med uppgifter utanför scenen: med dräkter, kulissbyggen, biljettbokningar och liknande. Både unga och vuxna behövs.
– Man kan höra av sig till mig eller komma till Högtomt när det lyser i fönstren, säger Eva.
Matts Stenlund regisserar ”De unga gudarna”, eller ”Eko” som musikteatern av Claes Andersson också kallas. Repetitionerna startar onsdagen den 29 oktober.Nu spelas
”Ensam rävhane”

av Olof Willgren, som hade premiär på Åland redan våren 207, på Åbo Svenska Teaters Stora scen. Pjäsen som hittills turnerat och gästspelat på Wasa Teater under våren får Åbopremiär på tisdag, den 21oktober.
Pjäsen med Janina Berman och Matts Stenlund i rollerna är ett samarbete mellan ÅST och Teater Kuling i Mariehamn. Pjäsförfattaren Olof Willgren har själv regisserat. Producent är Pekka Sonck.Akademiska Orkestern
i Åbo jubilerar och ger

80-årskonsert fredagen den 7 november 2008 kl 18.00 i Nya kyrkan, Nystad samt i Åbo konserthus lördagen den 8 november 2008 kl 17.00. Det blir musik av bland andra Jean Sibelius och Bernhard Henrik Crusell och Sauli Hautala.
Huhtalas ”Bornholm Dances & Visions”, uruppförs vid konserten lördagen den 8 november. Ursprunget till kompositionen är berättelsen om ett danskt skepp som sänktes utanför Nagu Bornholms medeltida fästning på 1400-talet. Det är i år 100 år sedan John Rosas (1908-1984) födelse och Huhtala har tillägnat kompositionen Rosas som hyllning till dennes livsverk som dirigent för Akademiska Orkestern, kompositör, och professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi.Biblioteksarbete
i Östergötland

skall Kerstin Olsson berätta om på en biblioteksdag som hålls i dag, fredagen den 17 oktober, kl 10-15, i stadsbiblioteket i Mariehamn.
Hans-Erik Ramström från stadsbiblioteket berättar dessutom om talboksservicen och andra aspekter på tillgänglighet vid olika typer av funktionshinder.