DELA

kulturnotiserPQR syns på
bokmässan

i Helsingfors, meddelar förlaget. PQR har egen monter i den Finlandssvenska avdelningen och bjuder på flera författarmöten- och program. Bland annat presenterar PQR ”Matala paine lähestyy Madridia”, en översättning av Agneta Aras Det har varit kallt i Madrid gjord av Riitta-Lea Värela.
Isela Valves bok ”Behandlingen – anteckningar från ett år i kräftans tecken” uppmärksammas med program på två finlandssvenska scener.
Boken ”Lyckliga kor och kloka människor” av Maria Suutela ges ut under mässan. Boken berör livet i den ålänska skärgården under 1900-talet.
Förutom dessa böcker kommer PQR även att speciellt marknadsföra åländsk marinlitteratur. PQR har arrangerat programtid på huvudscenen med Jerker Örjans på bokmässan. Han samtalar med Hanna Hagmark-Cooper under rubriken Kvinnor och män till sjöss på Åländska fartyg.
Förutom detta marknadsför och säljer PQR också Bolle Högnäs dokumentära filmer på mässan., samt egna tidigare utgivningar. qEn 400 år
gammal brunn

har hittats i Raumo. Brunnen hittades av arkeologer vid utgrävningar i Raumo. Samtidigt avslöjades gatstenar från olika epoker.
– Nu har vi på ungefär två meters djup hittat hörnet av en timmerkonstruktion som kanske är en brunn från 1600-talet, men den kan vara äldre än så, säger chefen för utgrävningarna, Aino Koiravuori.
Hon säger att minst en av gatstensbeläggningarna som uppdagats är lagd före år 1600.
Förutom gatstenar och timmerkonstruktionen har man funnit små föremål såsom delar av en keramisk gryta, skärvor av kantiga ölstop samt en kritpipa, skriver FNB. qLordis bolag
gjorde jätteförlust

under sin första redovisningsperiod som tog slut i december, skriver tidningen Kauppalehti på sina webbsidor enligt FNB.
Bolaget Lordi Enterprises grundades efter rockbandet Lordis framgång i Schlager-EM i förrfjol.
Förlusten kan ses som en överraskning, eftersom segern i schlager-EM troddes leda till stor ekonomisk framgång för Lordi. Under den 15 månader långa räkenskapsperioden och med en omsättning på 711.967 euro gick bolaget dock nästan 54.000 euro på minus.
De första åren brukar vara svåra för alla bolag, men Lordi Enterprises skulle hjälpas på traven av bandets framgång i schlager-EM.
Nu ser framtiden dyster ut. I början av året hade bolaget endast 6255 euro i kassan.
Bandet Lordi ville inte ge en kommentar till Kauppalehti. q