DELA

kulturnotiserEtt ungdomsprojekt
över regiongränserna
arrangerar Finlands Svenska Ungdomsförbund med namnet Vaude. Projektet stöds av Svenska kulturfonden.
Aldrig tidigare har ungdomar från hela Svenskfinland deltagit i en showliknande föreställning som turnerar runt i Svenskfinland. Regiongränserna suddas ut och alla är viktiga kuggar i helheten. Konceptet till föreställningen bygger på vaudeville-teatereran, vars lösryckta nummer avlöste varandra. Sång, dans och sketcher kommer att knytas ihop av en ramberättelse i Vaude.
Ungdomarna ges en chans att stå på scen som skådespelare, dansare, sångare och musiker. De som sysslar med konstformer såsom akrobatik, jonglering, beatboxing och dylikt är också välkomna. För att kunna medverka, bör deltagarna vara födda år 1993 eller tidigare. Intresserade skall anmäla sig senast 16.11.2008. Anmälningsblankett hittas på webben under adress www.vaude.nu. Deltagarna väljs ut via auditioner som ordnas i Åbo och Vasa i november samt i Helsingfors och Mariehamn i december.
I den turné som avslutar projektet finns också Mariehamn inprickat.Om Mozart
som glädjespridare
kan man få lära sig mera vid den öppna föreläsning som pianoläraren Anders Gabriel Sundström håller torsdagen den 30 oktober kl 18-21 i Öppna högskolan, Högskolan Norras auditorium, Neptunigatan 17. ”Glädjespridaren Mozart” är rubriken och föreläsningen handlar om Wolfgang Amadeus Mozart och hans 377 bevarade brev.Svenska Teaterns
följande premiär

på Mini-scenen är Anna Krogerus ”Av ren kärlek till mig”. Det är fråga om ett nyskrivet inhemskt nutidsdrama som hade urpremiär på Nationalteatern 2006, skriver teaterns informatör David Lindström i ett pressmeddelande.
– Trots att det är bara två år sedan pjäsen uruppfördes har den redan hunnit översättas till engelska, franska, ryska och estniska. Nu får vi äntligen se pjäsen på svenska i översättning av Marcus Groth. Det är också Marcus som regisserar.
Anna Krogerus fick Finlands Kritikerförbunds pris Kritikens sporrar år 2006 för ”Av ren kärlek till mig”. Pjäsen har också uppförts som en del av Midnight Sun Festival i Santa Barbara, Kalifornien år 2007.