DELA

kulturnotiserJoel-operan
dokumenteras
på film av Dona Petkova, numera boende i Mariehamn men med lång erfarenhet av arbetet med dokumentärfilm för den bulgariska televisionen. Petkova, som är gift med Nik Kotzev, som komponerar musiken till Joel-operan gör dokumentationen på eget initiativ men skall också erbjuda filmen både till bulgarisk tv och tv-bolag i Norden.
Rolf Lindqvist, ordförande i Operaföreningen Joel är mycket glad över att operan blir dokumenterad.
Joel-operan, som har Lemlandskonstnären Joel Pettersson som centralgestalt, och med synopsis skrivet av författaren Lars Huldén, får sin urpremiär i Kultur- och kongresshuset Alandica i juli nästa år.Öppet hus och en
fotoutställning

lockar Ålands fredsinstitut, vid Hamngatan 4 i Mariehamn, med i dag på FN-dagen, den 24 oktober.
– Alla som är intresserade av att se lokalerna, ta sig en kopp kaffe eller te, träffa personalen och ta sig en titt i vårt bibliotek är hjärtligt välkomna, skriver institutet i ett pressmeddelande.
Samtidigt återinvigs en fotoutställning som visades i Mariehamns stadsbibliotek 2002. Utställningen ”Kulhål och paraboler” består av fotografier från Bosnien Hercegovina tagna av fotografen David Lundberg, och texter av fredsinstitutets dåvarande informations- och utbildningsansvariga Kristina Sehlin Mac Neil.
Utställningen visas nu i reviderad form med nygjorda faktarutor skrivna av fredsinstitutets forskare Anna-Lena Sjölund.
Utställningen är öppen även 27-29 oktober 15-17.Joachim Thibblin
fortsätter som chef

för Åbo Svenska Teater. Styrelsen för Åbo Svenska Teaterförening är mycket nöjd med Thibblins prestationer. Thibblin har verkat som ÅST:s chef sedan hösten 2006.
ÅST har haft en bra start på detta spelår, bland annat genom musikalen ”Evita” som lockat många besökare till teatern som också firar 170-årsjubileum. Teatern har också ambitionen att vara regionteater för Åland och gästspelar regelbundet i landskapet. Nu närmast ger man ”De 39 stegen” på Kökar den 20 november.Om konstens
betydelse
för människan handlar en föreläsning i Mariehamns stadsbibliotek på lördag kl 13. Det är eurytmist Raili Hake föreläser. Konstterapeut Soffi Wetterhoff medverkar också. Efter föreläsningen ges deltagarna möjlighet att pröva eurytmi.