DELA

kulturnotiserSmyckeskonstnären
Annika Åkerfelt
skall ha en utställning på Nutida Svensk Silver, Arsenalsgatan 3, i Stockholm med vernissage den 8 november. Utställningen, där hon låtit sig inspireras av ”det gamla cirkuslivet, dansare och det stiliga 20-talet”.
– Jag arbetar med porslin i liten skala, gjuter former och bygger egna världar. Jag sammanfogar dem, borrar och karvar, variationsmöjligheterna är oändliga, skriver Åkerfelt i ett pressmeddelande.
Nyan har tidgare berättat om Annika Åkerfelt, som utbildade sig till smyckekonstnär på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Före det studerade hon också guldsmide och formgivning i Lahtis.
Utställningen i Stockholm pågår 8-22 november.Anna-Maria Helsing
dirigerade
Helsingfors stadsorkester på tisdag och onsdag. Helsing fick med en veckas varsel hoppa in för den brittiska dirigenten Julia Jones.
Anna-Maria Helsing, som kommer från Munsala i Österbotten och även har rötter i folkmusiken, är diplomdirigent från Sibelius-Akademin. Hon inledde sina studier i violinspel vid Svenska konservatoriet i Jakobstad för professor Pawel Radzinski som hon studerat för i Polen.
Helsing har tidigare dirigerat bland annat Radions symfoniorkester och en rad stadsorkestrar. På operan har hon dirigerat Kaija Saariahos ”Adriana Mater”. Nyligen har Helsing inbjudits till International Conductors Academy i London, där hon under säsongen 2008-2009 ges möjlighet att leda London Philharmonic Orchestra och Philharmonia-orkestern, ett engagemang som endast erbjuds tre begåvade yngre dirigenter i världen per år.
På Åland har Anna-Maria Helsing gästspelat med Wegelius kammarorkester.Författaren
Robert Åsbacka
har tilldelats Svenska Ykles litteraturpris 2008 för romanen ”Orgelbyggaren”. Priset på 2.000 euro delades ut vid bokmässan i Helsingfors i går. ”Orgelbyggaren” recenserades i onsdagens Nyan.