DELA

kulturnotiserOm möten med hav
i åländsk litteratur
skriver kulturjournalisten Alice Sundman i en artikel i det senaste numret av tidskriften Astra Nova i Helsingfors. De författare som hon refererar till är Anni Blomqvist, Katarina Gäddnäs, Uno Salminen, Karl-Erik Bergman och Carina Karlsson.
Alice Sundman medverkar i numret också med en kulturkrönika från Stockholm med fokus på teater och kvinnogestalter.
Sundman, som numera är bosatt i Stockholm är kulturredaktör på Länstidningen i Södertälje. Hon medverkar med kulturkrönikor från Stockholm i Nya Åland.Musikinstitutets
välgörenhetskonsert
i S:t Görans kyrka på FN dagen i fredags, den 24oktober, fyllde hela kyrkan. Intäkterna, som går till Ålands barnfond uppgick till 1.175 euro. meddelar Gyne Dan vid institutet. Konserten, under ledning av Guy Karlsson, bjöd på musik av barnkören, Singoallakören och kören Capella Vocalis samt olika instrumentalister, bland annat flöjt, trombone och piano.Margareta Egerton
i Lemland Söderby

har donerat föremål till Önningebymuseet. Bland föremålen finns en liten salongssoffa och en spegel som Margaretas mor Herta Björklund i tiden ropat in på en auktion i Lemland.
– Vidare har Egerton donerat ett inramat fotografi som visar familjen på Andersas i Granboda i slutet av 1890-talet. På fotografiet ses även Margaretas moster Nelly som 1925 gifte sig till Önningeby, berättar Kjell Ekström.
I donationen till Önningebymuseet ingår en av de presenter som Nelly och hennes man Richard Eriksson fick till bröllopet, nämligen en holländsk servis. Margareta var lovad servisen av Nelly och hon fick den efter mosterns död. Nu har den således återbördats till Önningeby. Också ett vackert bordsur i nygotisk stil ingår i donationen samt ett broderi från en vigselkudde från Margaretas mormors bröllop, Olga Maria Karlsdotter.
– Vi i Önningeby hembygdsförening är naturligtvis väldigt glada över donationen. Speciellt roligt är det ju att flera av föremålen har en anknytning till Önningeby genom att donatorns moster flyttade hit och blev värdinna på Pellas.Den svenska
deckartidskriften
Jury skall läggas ned. Tidskriften har utkommit i 37 år, berättar Norrtelje Tidning. Jury, som drivits ideellt, har på senare år brottats med en vikande upplaga. .