DELA

kulturnotiser



P O Enquist
och hans nya
självbiografiska roman ”Ett annat liv” diskuteras i litteraturföreningens radiobokcirkel i dag, måndag, den 3 november klockan 15.03. Boken är en av dem som har nominerats till årets Augustpris. Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström och Doris Ingman är överens om att det är en underbar bok och berättar varför de tycker det. Reprisen sänds lördagen den 8 november klockan 14.00.



Alfa Lindblom
och Sylvia Mansén

ställer under november månad ut oljemålningar i caféet vid Godby hotell i Godby. Lindblom och Mansén har också ställt ut tillsammans tidigare i olika sammanhang. Utställningen på Godby hotell kallar de ”Målarglädje”.



BUU-klubben
kommer
till Åland. Den populära klubben finns inte bara som barnprogram i finlandssvensk TV, i radio och på webben, nu finns den också livslevande på trettiotre orter i Svenskfinland, skriver man i ett pressmeddelande.
Under två novemberveckor åker BUU-klubbens programledare ut för att tillsammans med barnen sjunga, prata – och stämpla, förstås. Dessutom delar de ut Röda Korsets julkalender, som hör ihop med BUU-klubbens julkalender i FST5 och på webben.
På Åland kan alla intresserade i alla åldrar träffa BUU-klubben i Mariehamns stadsbibliotek den 10 november kl. 14.30-16.00.



Henry Lindström
valdes till ordinarie
ledamot i Nordiska kulturfondens styrelse för perioden 2009-2010 vid Nordiska rådets session i Helsingfors. Till suppleant utsågs Camilla Gunell.



Nationaloperan ger
Verdis ”Rigoletto”

i ny regi av Georg Rootering. Det är två decennier sedan ”Rigoletto” uppfördes på Nationaloperan senast. Rootering skildrar den tragiska historien ur Rigolettos perspektiv och Rigolettos mänskliga tragedi flyttas av Rootering närmare nutid.
Mikko Franck, som är konstnärlig ledare vid Nationaloperan dirigerar premiären, den 29 november, och största delen av föreställningarna.



Tuula Sariola
och Ritva Sarkola
har i Helsingfors tingsrätt dömts till böter för bedrägeri och subventionsbedrägeri i det så kallade spökskrivarfallet, skriver FNB. Åtalet handlade bland annat om att duon på falska grunder ansökt om och lyft biblioteksersättningar. Det hade avslöjats att Tuula Sariola inte alls skrivit detektivromanerna som getts ut i hennes namn. Den egentliga författaren var hennes väninna Ritva Sarkola.