DELA

kulturnotiser



Salzburger Hof
Ensemble
framträder i Önningebymuseet på Svenska dagen, torsdagen den 6 november.
– Salzburger Hof Ensemble utlovar varma, sköna, vemodiga, glada och förförande toner med musik från musikaler, operetter och sånger ur den svenska sångskatten. Det blir en underhållande konsert med sopranen Karin Frölén, tenoren Gunnar Helgesson och rutinerade pianisten Eva Karpe, skriver museet i ett pressmeddelande.
Konserten börjar 19.00. Det är fri entré tack vare att programmet är sponsorerat av Svenska bildningsförbundet i Finland. Sveriges generalkonsul Bertil Jobéus inleder kvällen. Eftersom det är fri entré går det inte att boka biljetter, utan det gäller att vara ute i god tid för att få plats. I pausen bjuds det på kaffe.



Svenska dagen
firas traditionsenligt
med föreningen Allsvensk samling på Åland i Röda Korsgården i Mariehamn torsdagen den 6 november kl. 18.30. Borghill Lindholm i föreningen berättar att man firar tre jubileer: Det är hundra år sedan den nybildade Svenska folkpartiet i Finland beslöt att dagen skulle firas den 6 november, det har gått hundra år sedan Föreningen för svenskhetens bevarande i utlandet (nuvarande Sverige-kontakt) bildades och det har gått 85 år sedan lokalföreningen på Åland bildades 1923.
I festen på Röda Korsgården medverkar Bröderna Eriksson av Grundsunda, det blir pratshow med Tony och Folke och sång och musik. Kaffe bjuder man också på. Allmänheten är varmt välkommen, hälsar styrelsen genom Borghill.



Kulturföreningen
Katrinas

höstkonsert på lördag, den 8 november i S:t Görans kyrka i Mariehamn med stråktrion Zilliacus-Persson-Raitinen samt klarinettisten Harri Mäki bjuder på ett program med musik av Bernhard Crusell, Sven-David Sandström, Magnus Lindberg, Johann Nepomuk Hummel. Stråktrion är bekant från tidigare framträdanden på Åland. Harri Mäki, som räknas som en av Finlands fränmsta klarinettister, har även han spelat i konsertserien Katrina med Tapiola Sinfionietta.
Konserten är gratis för alla under 18 år. Biljetter bokas hos kulturföreningen Katrina på telefon 12177 eller via e-post på info@katrina.ax.



Anni Blomqvists
hem på Simskäla

behöver, som Nyan tidigare berättat, en ny beboare. Hitttils har dock ingen nappat på kulturstiftelsens erbjudande. Ansökningstiden gick ut i fredags. Man är dock beredd att även beakta eventuella försenade ansökningar. Det kan också bli en ny omgång vid en senare tidpunkt.