DELA

Kulturnotiser



Önningebymuseet
fick en ny donation;

en litografi av Ture Bengtz. Det är en färglitografi som trycktes endast i 6 exemplar. Motivet är konstnärens hemkyra, Jomala kyrka och skyddshelgonet St Olof.
Litografin är signerad 1965 och donator är Ture Bengtz dotter Lanci Valentine-Bengtz som ombesörjt inköpet.
– Vi är mycket glada över donationen. Jag hoppas att vi en dag kan iordningställa ett särskilt rum för verk av Ture Bengtz i Önningebymuseet . Han föddes ju 1907 i Vestansunda och hans mormor kom från Jonesas i Önningeby. Bengtz hade stora framgångar i USA och jag tror inte att vi på Åland riktigt förstår hur respekterad han var där, skriver Kjell Ekström i ett pressmeddelande.



Ålands
dragspelsklubb
firar 50 år i år och lördagen den 8 november är det underhållning och dans på Solbacka från kl. 20.00. Gästande spelmän är Åke Hellman, ordförande för Sveriges Dragspelares Riksförbund, Västfyran med bland andra Bengt Achren, som är ordförande i Svenska Dragspelsförbundet i Finland, Bengt Hedmans Värmlandsspelmän, Spelevinkarna, Jalle och Stig och Komframosäg Sture Söderlund. Fri entré och kaffeservering.
Ålands dragspelsklubb har även givit ut en årsbok, sammanställd av Johan Granlund. Årsboken tar bland annat upp dragspelets historia på Åland och en historik över Ålands dragspelsklubb från 1958 fram till i dag.



Åländska
filmer,
bland annat Per-Ove Högnäs filmer och Jonas Tuominens film ”Bomarsund 1854”, finns nu på dvd. ”Edos mack” släpps på dvd under den åländska bokmässan på lördag. Filmerna säljs på Kalmers i Sittkoffgallerian och på Mariehamns bokhandel.



Ålands
läromedelccentral

fyller 40 år i år. Det firas med en historisk utställning fredagen den 14 november kl. 14-15 på Läromedelscentralen i Bibliotekshuset.



Svenska folktingets
förtjänstmedalj
kommer att delas ut till Norman Westerberg i Seattle den 9 november. Westerberg var Finlands honorärkonsul i Washington, USA (1985-2000) och vicetalman i Utlandsfinländarparlamentet för USA och Latinamerika (1998-2007). Westerberg har ålandsanknytning genom att hans hustrus syster och man bor på Åland. Ålands emigrantinstitut nominerade Westerberg ”för hans omfattande insatser på det kulturella området, det svenska språket till fromma och för skapandet och upprätthållandet av goda kontakter mellan hans gamla hemland och USA.”