DELA

kulturnotiserVM i luftgitarr
arrangeras
i Uleåborg den 25 augusti. Det årliga rockevenemanget ordnas i år för femtonde gången. Finalen går den 27 augusti, skriver FNB.
Under seminariet som inleder tävlingarna får alla som är intresserade av att spela luftgitarr ta lärdom av internationella experter och de största stjärnorna. Till final kommer automatiskt luftgitarrmästarna från 24 länder och svarta hästar som tagit sig vidare från uttagningar.
Samtidigt ordnas det en musikvideofestival i Uleåborg. Som inhemsk huvudgäst firas M.A. Numminen som fyllde 70 i våras. Internationell gäst är OK Go från USA.
De bästa inhemska musikvideorna belönas på Pumpeligalan den 28 augusti. I år anmäldes rekordantalet 224 videor till tävlingen.Jazzlandet kallas
en serie som startar
i Sveriges Radios P2 den 31 augusti. Programmet sänds på tisdagar kl 21.30. I det första programmet blir det bland annat ett inslag från Hagenfesten i Dala-Floda där unga och äldre improvisationsmusiker hyllade den svenska pianisten Per Henrik Wallin. Det blir också ett möte med basisten och kompositören Nina De Heney i Göteborg. Inslaget med Nina De Heney är producerat av Tomas Tornefjell och Johannes Cornell, som tidigare bland annat gjort serien Sväng för Sveriges Radio.Moderna Museet
i Stockholm inleder

ett samarbete med musiktjänsten Spotify. Målet med samarbetet är att marknadsföra Moderna Museets utställningar och att nå en ung och bred publik genom en för museet ny marknadsföringskanal.
– Det är första gången som Moderna Museet startar ett samarbete likt detta. Vi letar ständigt efter nya kanaler för att nå ny, ung publik. För att nå och kommunicera med den yngre målgruppen känns Spotify som en perfekt kanal, säger Gunilla Steinwall, kommunikationschef på museet i ett pressmeddelande..
Ett första steg i samarbetet är en reklamspot som ska marknadsföra Moderna Museets stora, tillfälliga utställning ”Ed Ruscha: 50 år av måleri”. Reklamspoten är en lek med ord och det svåruttalade namnet Ruscha, som uttalas /ru-’shej/.
– Vi har märkt en väldig osäkerhet i hur man uttalar konstnärens namn, därför känns ordleken väldigt träffsäker, säger Gunilla Steinwall.
Ruscha-utställningen pågår i museet till den 5 september.