DELA

Kulturnotiser

Bortglömda
sjömansgravar
berättar Sven-Erik Nylund om på Ålands sjöfartsmuseum i kväll kl. 18.30. Nylund har rest, fotograferat och även forskat om internerade sjömän jorden runt och berättar om sjömän i krig och de fynd han har gjort. Fritt inträde.

Boken ”Vestnordiske
vinjetter” kommer
att placeras ut på fem ställen i Mariehamn i dag kl 14.00. Den som hittar boken får behålla den eller ge bort den i present.
Författaren Àrmann Reynisson har studerat ekonomi och var under 80-talet inflytelserik i den islänska finansvärlden. Nu publicerar han noveller och betraktelser om de västnordiska ländernas kultur. Boken är skriven på danska, färiska, grönländska och isländska.
Boken kommer att placeras ut i Norden och i New York. I Mariehamn kan man leta efter den på Ålands museum. Bagarstugan, Näringsavdelningens kafferum, Time Out i I Tiden och Mariehamns Stadsbibliotek.
Denna internationella händelses syfte är att få fokus på Västnorden och den Nordatlantiska regionen, att manifestera den Nordiska biblioteksveckan och samtidigt en gåva från Nordens Hus i Reykjavik som firar 40 års jubileum i år.

Fotoutställningen
”Närbild” visas
i Finströms bibliotek hela november. Thomas Sandell har fotograferat sedan mitten av 80-talet och i den här utställningen har han med hjälp av ett närbildsobjektiv fångat naturen ur ett perspektiv som vi normalt inte betraktar den.
Utställningen kan ses under bibliotekets öppettider, måndag-torsdag kl. 12-20.

Ålands
läromedelccentral
fyller 40 år i år. Det firas med en historisk utställning fredagen den 14 november kl. 14-15 på Läromedelscentralen i Bibliotekshuset.

Svenska folktingets
förtjänstmedalj
delades ut till Norman Westerberg i Seattle den 9 november. Westerberg var Finlands honorärkonsul i Washington, USA (1985-2000) och vicetalman i Utlandsfinländarparlamentet för USA och Latinamerika (1998-2007). Westerberg har ålandsanknytning genom att hans hustrus syster och man bor på Åland.
Ålands emigrantinstitut nominerade Westerberg ”för hans omfattande insatser på det kulturella området, det svenska språket till fromma och för skapandet och upprätthållandet av goda kontakter mellan hans gamla hemland och USA.”