DELA

Kulturnotiser

Dan Karlström
solist i Åbo
I höst sjungs det opera på Åbo Svenska Teater. Som en del av teaterns 170-årsjubileum ges Mozarts Cosí fan tutte med premiär i mitten av september.
Operan är ett samarbete mellan ÅST, Åbo filharmoniska orkester och Åbo musikfestspel. Cosí fan tutte uppförs på originalspråket italienska och textas till svenska och finska. Operan regisseras av Maiju Sallas. Solister är Dan Karlström, Essi Luttinen, Riikka Sirén, Anna Danik, Riku Pelo och Mika Nikander.
Det andra stora dragplåstret för hösten på Åbo Svenska Teater är komedin Glorious med Pirkko Mannola i huvudrollen. Pjäsen Glorious av Peter Quilter baserar sig på den sanna historien om världshistoriens sämsta sångerska, Florence Foster Jenkins. Med oväntade tonartsbyten, ett icke-existerande rytmsinne och en sällan skådad oförmåga att träffa rätt ton förskräckte – och roade – hon New York-publiken på 1940-talet. Pekka Sonck är regissör.

”Pärlor till pappa”
bästa barnbok

Svensk Biblioteksförening ger årets Nils Holgersson-plaketten till Maud Mangold för boken ”Pärlor till pappa”.
Boken, illustrerad av Sassa Buregren, har som underliggande tema en förälder som sitter i fängelse. Förutom plaketten får Maud Mangold ett stipendium på 25.000 kronor. Pärlor till pappa har givits ut på Kabusa Böcker.
Maud Mangold växte upp i Södermanland, men är idag bostatt i Göteborg och författare på heltid. Hon har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker bland annat serierna Landet innanför samt Magiska Tecken.

Tunström fortsätter
i Uppsala

Uppsala stadsteaters vd och konstärlige ledare Linus Tunström har skrivit på ett nytt treårigt förordnande, med start spelåret 2010/2011. Under de senaste två spelåren har han lett teatern mot en modernare inriktning och karakteriseras av teaterstyrelsens ordförande Leif Johansson som en frisk fläkt.
– Det känns hedrande att få fortsätta det här uppdraget som jag ser som väldigt viktigt. Kanske särskilt nu i dessa kärva tider. Ett bra kulturliv är bra för tillväxten, lockar till sig kreativa människor och investeringar, säger Linus Tunström till Svenska Dagbladet.

Madonna-rekord
i Helsingfors

Madonnas konsert i Helsingfors i början av månaden var den som hittills har gett den största avkastningen under superstjärnans världsturné. Enligt tidningen Iltalehti inbringade konserten drygt 12 miljoner dollar, det vill säga över 8,5 miljoner euro. Cirka 85.000 biljetter såldes till konserten på Busholmen den 6 augusti. Det är publikrekord för hela Sticky & Sweet-turnén. Det här var första gången Madonna uppträdde i Finland.