DELA

KulturnotiserDokumentärfilmen
Edos mack
av Per-Olof Högnäs ingår i programmet för Freistadts filmfestival 2009 i Österrike. Filmen visas vid två tillfällen, 27 och 28 augusti. P-O Högnäs kommer själv att delta i festivalen.
Dokumentären handlar om bröderna Sven och Åke Karlsson, som driver Edos mack i Mariehamn. Filmen som hade premiär våren 2008, har visats på Göteborgs filmfestival och även sänts flera gånger i Finlands och Sveriges TV.Författaren Ulf Stark
har tilldelats
Astrid Lindgrens världsstipendium på 30.000 kronor. Stark belönas enligt motiveringen: ”för att han blandar stort och smått, humor med eftertanke”. Stipendiet delas ut varje år till en person eller organisation som verkar i Astrid Lindgrens anda. Tidigare mottagare är bland andra författaren Barbro Lindgren, professor Hugo Lagercrantz, skådespelaren Jörgen Lantz och SOS Barnbyar. I juryn för stipendiet sitter bland andra Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.På filmfestivalen
Kärlek och anarki

i Helsingfors kan besökarna i år bekanta sig med modern rysk och afrikansk film. Festivalen inleds den 17 september. I Rysslandserien ingår både publikfavoriter och alternativa produktioner. På festivalen visas bland annat Aleksej Balabanov beroendeskildring Morphine och Pavel Bardins Russia88, där temat är nynazism.
Afrikanska filmer som visas är till exempel Teza, som tar upp återflyttning och nationalsocialism, samt Johnny Mad Dog, som handlar om barnsoldater. Avslutningsfilm den 27 september är Jane Campions nyhet Bright Star, som visades på filmfestivalen i Cannes i våras.En internetversion av
Uppslagsverket Finland

döpt till UVF 2.0 Web, introduceras nu av Svenska folkskolans vänner, berättar redaktör Johan Lindberg i ett pressmeddelande.
Aktualiseringen av texten ur den tryckta versionen sköts av Schildts förlag, som har engagerat en skara experter för uppgiften. Det sakkunniga redaktörerna korrigerar den gamla texten och skriver kontinuerligt ny text.
Arbetet på den första versionen av uppslagsverket inleddes redan 1969, då man upplevt att det fanns brister i behandlingen av det svenska Finland i både finska och rikssvenska encyklopedier. Projektet fick finansiellt understöd av flera finlandssvenska fonder och av staten. Under åren 2003-2007 gavs det ut en ny upplaga av uppslagsverket i fem band. Huvudredaktör för de båda tryckta upplagorna var pol.dr Henrik Ekberg.