DELA

kulturnotiserFörfattaren
Björn Ranelid
och Lärarnas riksförbund i Sverige instiftar ett pris som belönar konsten att skriva aforismer och metaforer. Priset ska gå till gymnasieungdomar. I juryn ingår bland andra Björn Ranelid och Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner. Tillkännagivandet av Björn Ranelids pris sker under invigningen av Skolans Dag i dag.Nationalmuseum
i Stockholm stänger

för en stor och länge planerad renovering 2012, men fortsätter ändå att visa konst i världsklass och möta publiken i Stockholm, i hela landet samt utomlands, meddelar museet.
En genomgripande renovering av museibyggnaden är ofrånkomlig, men genom att temporärt och kortsiktigt åtgärda akuta brister kan byggnadens stängningstid förkortas med cirka tre år. Detta innebär att museet kan ta emot publik i byggnaden till och med år 2012.
Föremål till miljardvärden måste evakueras när renoveringarbetena inleds då de annars kan skadas av vibrationer, byggdamm och emissioner. Under den perioden fortsätter Nationalmuseum dock att bedriva publik verksamhet i Stockholm, i landet och runt om i världen. För att möta konstpubliken är en tillfällig visningslokal i Stockholm planerat. oGösta Ekman
regisserar

”Den girige” på Dramaten. Föreställningen har premiär i oktober på teaterns lilla scen. Huvudrollen spelas av Johan Rabaeus. Repetitionerna inleddes med regissören Staffan Roos som dock avslutade sitt uppdrag av personliga skäl varefter skådespelaren och regissören Gösta Ekman tog vid.
– Det ska bli oerhört roligt att få möjlighet att ta sig an mästerverket ”Den girige”. Inte minst det fantastiska gänget skådepelare som är med i denna uppsättning gör att jag med entusiasm och ödmjukhet ger mig in i detta, säger Gösta Ekman i ett pressmeddelande från Dramaten.
I rollerna återfinns Johan Rabaeus, Christoffer Svensson, Ellen Mattsson, Peter Engman, Rebecka Hemse, Hans Klinga, Marie Richardson, Erik Ehn, Pierre Wilkner, Per Svensson och Filip Alexanderson.Marilyn Manson
besöker Finland

i höst. Manson ger en konsert i Helsingforsarenan den 11 november. Biljettförsäljningen inför konserten inleds måndagen den 31 augusti, skriver FNB.
Marilyn Mansons färskaste platta The High End Of Low gavs ut i maj. Bandets bäst kända låtar är bland andra The Beautiful People, Tourniquet och The Dope Show.