DELA

kulturnotiser



En fotoutställning
på temat friluftsliv
öppnas i Jomala bibliotek på tisdag, den 1 september. Utställningen består av de bidrag som lämnades in till vårens fototävling på temat ”friluftsliv”. Omröstningen skedde på Kanalkalaset 19 juli, då publiken röstade fram de tre vinnarna.
– Över tvåhundra röster gavs och själva röstningsproceduren var väldigt intressant och ledde till många intressanta samtal om bilder, skriver kultursekreterare Signe Järvenpää i ett pressmeddelande.
Utställningen öppnas med en liten vernissage – där förhoppningsvis så många som möjligt av fotograferna deltar – med prisutdelning och presentation av de vinnande bidragen. Utställningen visas hela september och kan ses under bibliotekets öppethållningstider.



Sverigebåten heter
ett konstprojekt som
nu får vernissage i Stockholm. Utställningen med fem konstnärer från Helsingfors och tre från Stockholm visas på galleri Vinterviken den 6 september till 30 oktober.
Projektet har initierats av Galleri Bergman i Helsingfors tillsammans med konstnären Jakob Ankarsvärd i Stockholm. Galleri Bergman har sedan det öppnade 2007 visat ett flertal Svenska och internationella konstnärer.
– Att det råder en skillnad i tradition och uttryck mellan ländernas konstutövare kanske inte är att tvivla över, men samtidigt har vi många likheter och en lång gemensam historia. Vi vill med det här initiativet erbjuda en kulturkryssning på torra land, skriver man i ett pressmeddelande.
Utställningen har vernissage söndagen den 6 september kl 17-20 med invigningstal av Mark Levengood.



Otava får ge ut en
Paavo Haavikko-
biografi utan inblandning från hans son Heikki Haavikko. Helsingfors tingsrätt har förkastat sonens krav på att få läsa boken innan den ges ut, skriver FNB.
Heikki Haavikko motiverade sitt krav med att han ärvt upphovsrätten av sin far som dog förra året. Han ansåg att hans far ägde en del av upphovsrätten.
Enligt tingsrätten har Paavo Haavikko varit med och jobbat med boken, men inte i egenskap av författare. Därmed hade han inte heller någon upphovsrätt.
Boken, skriven av Mauno Saari, bygger på intervjuer med Paavo Haavikko och ett 30-tal andra personer.