DELA

KulturnotiserVisans vänners
viscaféer
på Alandica kör igång för hösten torsdagen den 3 september kl 19. Ecki Söderdahl i föreningen berättar att man nu återgår till den gamla viscaféstilen där man kan dricka kaffe vid borden medan programmet pågår och inte behöver bryta för paus. Liksom tidigare håller man till i musiksalen på Alandicas nedre botten.
Viscaféerna kan i år fira sitt tioårjubileum och det sker i mars. Höstens caféer bjuder på åländska framträdanden medan det på våren blir mera blandat med gäster både från Sverige och fastlandet. Vid viscaféerna kan man också köpa Visans vänners cd och vishäfte.
I caféet på torsdag bjuds det på visor med Gustaf ”Utte” Saurén och Helena Flöjt.Wasa Teater
fyller 90 år
under detta spelår. Teatern grundades den 1 november 1919.
– Vi firar hela spelåret med tyngdpunkt på hösten. Vi vill bjuda vår publik på något alldeles extra under jubileumsåret, säger teaterchef Seija Metsärinne i ett pressmeddelande från teatern.
På repertoaren finns bland annat en dramatisering av Susanna Alakoskis uppmärksammade debutroman ”Svinalängorna” om en finsk invandrarfamilj i Sverige får sin urpremiär på stora scenen i mitten av september. Marina Meinander och Michaela Granit har dramatiserat.
– Produktionen blir, enligt Metsärinne, ett unikt möte mellan finlandssvensk, finsk och rikssvensk kultur. Skådespelarna kommer både från Sverige och Finland och efter spelperioden på Wasa Teater åker man på turné till Sverige.
Teaterns 90-jubileumspjäs, ”Två ljus i fönstret”, är ett nyskrivet och nykomponerat musikdrama om händelserna 1918 av Peter Snickars och Ralf Nyqvist. Urpremiär den 14 november.
– Inbördeskriget var en traumatiserande händelse i Finlands historia, men jubileumspjäsen gestaltar händelserna 1918 i försoningens tecken, säger Metsärinne.Östersjöfestivalen
inleds i Stockholm
i dag, fredag, och bjuder denna gång på en hel del inslag från Finland. Festivalens konstnärliga ledare Esa-Pekka Salonen är dirigent för invigningskonserten, skriver FNB.
På lördag uppmärksammas Märkesåret med en galakonsert. Bland andra Tarja Turunen, Stina Ekblad, Birgitta Ulfsson och Jari Sillanpää uppträder. John Storgårds – som nyligen medverkade i Konsertserien Katrina på Åland – dirigerar. Det gör han även på söndag då Helsingfors Stadsorkester framträder på festivalen.