DELA

Kulturnotiser


Akvarellmåleri för avslappning

arrangerar Ålands reumaförening under ledning av Raina Clemes. Under september ställer sex av kursdeltagarna ut sina verk på Ålandsbanken i Västernäs.Cantilenakören
har fått ny dirigent
efter en tids sökande. Det blir Frida Söderdahl från Mariehamn som leder kören. Hon har tidigare skött bland annat Luciakören och en kör i Ålands lyceum.
– Vi ser fram emot att börja jobba och söker nya sångare, främst på herrsidan, men vi behöver föryngring överlag, säger körens ordförande Louise Brunnsberg.
Kören övar onsdagar kl 19.30 i Källbo skola i Godby och höstens övningar börjar den 9 september.
– Nya och gamla sångare är riktigt varmt välkomna!

Finströms FBK och
Finströms bibliotek

arrangerar en gemensam aktivitetsdag på lördag den 5 september på Källbo skola klockan 12-20. Detta med anledning av att Finströms frivilliga brandkår i år firar sitt 75-årsjubileum.
I samband med dagen öppnar brandkårens jubileumsutställning i biblioteket. Den kan ses under hela september under bibliotekets öppettider måndag-torsdag kl 12-20.Gör din röst hörd –
mångkulturella möten

heter en kurs som arrangeras av Nordens institut på Åland. Den inleds med föreläsning på lördag 5 september klockan 12-13 på Öppna Högskolan, Neptunigatan 17. Gästande föreläsare är Carlos Ejemyr Rojas.
Kursen består av föreläsningar, workshops och studiebesök. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och ingen anmälan behövs. Carlos Ejemyr Rojas är en av grundarna av kulturtidskriften Gringo. Gringo föddes för att man ansåg att mediebilden av miljonprogrammen var vriden. Miljonsvenskar framställdes alltid som hot, offer eller exotiska undantag.
– Vi snackar inte om ”nya Sverige”, för vi har haft invandrare sen fyrtiotalet och miljonprogram sen 1975. Det är ingenting nytt. Det är Sverige.
Rojas har varit krönikör i bland annat Metro, Aftonbladet, tidningen Chef, Vi Föräldrar och ungdomstidningen Chili.Är du en berättare
eller känner du en?

Svenskfinlands första berättartävling – storyslam – ordnas på Kåren i Åbo lördag 19 september klockan 12-16. Arrangörerna söker deltagare från alla regioner och söker också berättare från Åland.
Kom med och berätta dina bästa berättelser och tävla om förstaplatsen som ger dig möjlighet att representera Finland i de Nordiska berättarmästerskapen som ordnas i Danmark senare under hösten 2009. Storyslam är en underhållande tävling med aktiv publik där det bjuds på berättande i alla dess former, improvisation, legender, personligt upplevda historier, skrönor och mycket mera!
Tävlingen är öppen för alla intresserade, dock ryms max 15 deltagare med så sänd din anmälan redan idag! Läs mera om tävlingen och reglerna på www.sydkusten.fi eller anmäl dig direkt till michelle.mattfolk@sydkusten.fi