DELA

kulturnotiserElspeth Randelin
får motta pris av
läsorganisationen FinRA, Finnish Reading Association. Organisationen delar ut priset ABC-tuppen som erkänsla för utmärkt arbete för läskunnigheten. Priset delas ut på den internationella läskunnighetsdagen i dag, den 8 september.
Elspeth Randelin, skolbibliotekarie i Ytternäs skola i Mariehamn, har genom mångsidigt arbete lyckats locka fram läslusten hos barnen och i dem så ett frö för livslångt läsande, skriver man i motiveringen.
Det noteras vidare bland annat verksamheten med läsande förebilder och ungdomsboksförfattare som bjuds in till skolan, läsnatten för elever och föräldrar, liksom skolans eget ”förlag” som ger ut böcker skrivna i årskurs fyra.
– Elspeths entusiasm och arbete bär frukt. Skolans elever lånar kring 80 böcker var per läsår, vilket förmodligen är mera än någon annanstans i landet, skriver man i ett pressmeddelande kring prisutdelningen.Joe Labero
ger en fjärde
föreställning på Åland onsdagen den 28 oktober på eftermiddagen. Den tredje föreställningen i Alandica, den 27 oktober, såldes slut på tjugo minuter på fredagsmorgonen. De flesta biljetterna bokades över nätet.
– Självklart så fixar vi ytterligare en föreställning, men nu måste vi göra det som matiné. Min turnétidtabell tillåter inte fler dagar på Åland, men vi kan göra en extra föreställning på onsdag eftermiddag den 28 oktober, lovar Labero enligt Olav Storgård på Noa productions.
Åland är första showplats på Joe Laberos lanseringsturné till Finland. Sju olika städer besöks i månadsskiftet oktober-november.Anne-Mari Tornberg
ställer ut i Föglö
bibliotek just nu. ”Om livet”, kallar hon utställningen med akvareller, akrylmålningar samt lite andra tekniker. Utställningen pågår till den 29 oktober och kan ses på bibliotekets öppettider.