DELA

Kulturnotiser



Medeltida mynt
visas just nu
i en utställning på Kastelholms slott, berättar verksamhetsledare Silvana Fagerholm. Utställningen består av de silvermynt som hittades på Vårdö Sandö i juli 2008 av Anneli Danielsson.
Nyan har tidigare berättat om silverskatten. som består av nio örtugar och nio halvörtugar. Tretton av dem är präglade i Västerås och fem i Stockholm. Skatten gömdes undan någon gång i början av 1500-talet. .Mynten har konserverats i Göteborg och kom i vinter tillbaka till Ålands museum. De är under sommaren utställda i Kastelholms slotts Norra länga.



Inspirationsrunda
på norra Åland
ordnar konstutövare, hantverkare och gårdsbutiker på Norra Åland med på onsdagskvällarna. De medverkade håller öppet under kvällstid på onsdagar ( de flesta även även under andra tider). Med finns Marlene Lindbäck med ML-ateljén i Saltvik, Eva Eriksson med Äppelboden i Finström Tjudö, Pettas hantverkscafé och hembageri i Geta, Linastugan i Geta, Marskogen i Finström Svartsmara med gårdsbutik och café och Gerd Lindholms gårdsbutik i Saltvik Borgboda.
– Vi är många kreativa och aktiva runt om på Åland som borde samarbeta för helhetens skull, skriver Marlene Lindbäck i ett pressmeddelande kring aktiviteten och välkomnar till ”Ålands smultronställen”.



Om klassystemet
på Åland berättar
författaren Leo Löthman i radio Vegas programserie Samtal om livet. På Åland är ”pängar viktigare än yttre ornament”. Vi får också höra om det perspektiv man får på världen när man växer upp på en ö, och hur Löthman började skriva romaner. Redaktör är Ann-Sophie Sandström. Programmet sänds på fredag, den 2 juli, kl. 12.10, med repris på lördag, 3 juli, kl. 20.30.



Mariehamns stad
köper två akvareller
av Erica Pettersson ur den kollektion som hon nyligen ställde ut på Galleri Fäktargubben. ”Belongings” och ”Längtan” är titlarna på verken som inköptes av kulturnämnden för 500, respektive 200 euro.