DELA

kulturnotiserFolkdansarna
på Åland
inleder höstens övningar tisdagen den 15 september och vill gärna ha många nya dansare med. Man samlas efter kl 17.30 i Alandica där övningarna skall ske.
I ett pressmeddelande utlovar dansinstruktören Berit Lindholm ”nya danser för alla” och berättar att det är många evenemang sommaren 2010 om man vill delta.
– Den finlandssvenska folkdansstämman hålls i den vackra trähusstaden Kristinestad 11-13 juni, skriver hon.
Temakurser ordnas också under dansåret, plus kurser som man kan delta i på fastlandet.
Under sommaren deltog de åländska dansarna i Nordlek i Lahtis, uppträdde på Bomarsundsdagarna och dansade när kryssningsfartyg lade till i Västerhamn i Mariehamn.
I våras hade de åländska folkdansarna besök av dansare från Norrtälje och nu i oktober reser man på svarsvisit.Teckna serier
kan man göra
på en kurs som Nordens institut ordnar veckoslutet 19-20 september i institutets lokaler. Bildkonstlärare Petra Bergström är kursledare och man riktar in sig på 10-15-åringar. Någon förkunskap behövs inte och allt material finns på plats. Fortfarande har man platser kvar att erbjuda och intresserade kan ta kontakt med Harriet Lundell på telefon 25 243 eller via e-post: harriet.lundell@nipa.ax.
Nordens institut påminner också om att Orden i Norden fortsätter i kväll, torsdag, kl 19.30 på Alandica. Denna gång har Leo Löthman bjudit in författarkollegan Katarina Mazetti. Litterär värd är Katarina Gäddnäs. Entrén är fri.Fler möbler från
Vinterpalatset
har nu hittats och bjuds ut på Bukowskis internationella auktion den 13 och 14 december. Det handlar om tolv delar i ett möblemang som tillhört tsarfamiljen, uppger FNB.
Möblerna är del av samma möblemang som de elva möbler som hittades förra våren. De är från Silversalongen i tsarinnan Aleksandra Fjodorovnas privata del av Vinterpalatset i S:t Petersburg.
Det elva möblerna drogs bort från Bukowskis auktion på grund av tvister om vem som ägde möblerna. Intendent Maria Ekman-Kolari vid Bukowski säger att den uppmärksamhet de fick hjälpte ägaren till de tolv möblerna som nu ska säljas att identifiera dem.
Bukowski uppger att 29 möbler från Vinterpalatset har hittats i Finland. Sex av dem har sålts tidigare utan kännedom om deras ursprung.