DELA

kulturnotiserKalevala är aktuell
i Åbo konstmuseum
i höst. Den 25 september öppnar museet en utställning som pågår till den 10 januari.
Finlands nationalepos Kalevala utkom i sin slutliga version år 1849 och firar därmed 160 år i år. I utställningen visas välkända Kalevalamotiv av Akseli Gallen-Kallela, men också tidigare skildringar av Robert Wilhelm Ekman och Carl Eneas Sjöstrand. Efter att Finland blev självständigt 1917 har Kalevala-temat också inspirerat skulptörer som Wäinö Aaltonen.
Utställningen kretsar kring konstnärernas tolkningar av de kända figurerna Väinämöinen, Kullervo och Aino samt myten om världens skapelse och älven till Tuonela, dödens rike.
Redan den 15 september öppnas i museet en utställning med Henry Lönnfors miniatyrsamling. Namnet på utställningen är ”Amour unit deux coeurs”. Samlingen, som donerades till msueet år 2004, innehåller i huvudsak svenska verk från miniatyrmåleriets guldålder i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.Föreläsningsserien
”Gör din röst hörd”

med underrubriken ”mångkulturella möten i media” fortsätter med tredje föreläsningen nu på lördag kl 10-11.30 i Öppna högskolan vid Neptunigatan 17 i Mariehamn. Mia Smeds, redaktör och reporter på Folkhälsan föreläser om intervjuteknik. Föreläsningarna ingår i en kurshelhet som arrangeras av Nordens institut på Åland och Öppna Högskolan i samarbete med Ålands radio och tv, Ålands mångkulturella förening och projektet ”Mångfald”. Föreläsningen är öppen för allmänheten.Borgå lantdag får
en minnestriptyk
som avtäcks på lördag i samband med att den nya Engelparken invigs, skriver FNB. Konstverket med namnet ”Lantdagstriptyken” är gjort av konstnärerna Kirsi Kaulanen och Ylva Holländer.Verkets tre sidor avbildar Finland, Sverige och Ryssland. Konstverket och den nya parken i stadskärnan hör till projekten under Borgå lantdags märkesår.